Nedelja 24.10.2010.
00:43
Tanjug

Azilanti dolazili po ''startnu pomoć''

Ukidanjem finansijske pomoći podnosiocima zahteva za azil, namenjene njihovom povratku, stanje ''će se ponovo normalizovati'', smatraju u Saveznom ministarstvu unutrašnjih poslova u Berlinu, saznaje Fokus, koji piše da je broj podnosioca zahteva za azil iz Makedonije i Srbije drastično porastao - sa 119 u septembru lane, na 1808 ove godine.

Sumnja se da postoji organizovana zloupotreba prava na azil: Prevoz azilanata


Nagli skok zahteva za azil iz Srbije i Makedonije se, prema stavovima iz Ministarstva unutrašnjih poslova, verovatno, može objasniti ''organizovanom zloupotrebom'' prava na azil, prenosi Focus, koji piše da su nemačke vlasti u preko 300 slučajeva uspele da dokažu preveru.


Prema informacijama Fokusa, podnosioci zahteva za azil Srbije i Makedonije, koji su odbijeni, rekli su vlastima da su dovedeni u Nemačku kao putničke grupe, u autobusima, da bi se dokopali novca iz državnog programa za pomoć.


U do sada 337 dokazanih slučajeva prevare, vlasti Nemačke su odbile da isplate pomoć za povrtatak, piše Fokus.


List piše, takođe, da mnogi ne žele azil, već samo novac za povratak i navodi da Nemačka, za dobrovoljni povratak odbijenih azilanata, plaća ne samo troškove puta, već i tzv. ''startnu pomoć'', koja za porodicu sa četvoro dece iznosi više od 2.500 evra.


Prošle godine se, prema Fokusu, dobrovoljno vratilo 3.107 stranaca, što je Nemačku koštalo oko 3,8 miliona evra.


List piše da su sredinom oktobra ukinute isplate tzv. ''startne pomoći'' građanima Srbije i Makeodnije, koji su u Nemačku došli posle ukidanja viza, krajem 2009.


List, takođe, piše da je ministar unutrašnjih poslova Bavarske Joahim Herman, kao moguće konsekvence zloupotrebe, ''stavio u igru'' ponovno uvođenje viza za Srbiju i Makedoniju, za šta, kako se navodi, u nemačkom Saveznom ministarstvu, u ovom momentu, ne vide osnov.

2024 © - Vesti online