Subota 23.10.2010.
20:15
Tanjug

Kafa poskupljuje zbog slabog roda

I kafa poskupljuje

Na njujorškoj robnoj berzi veleprodajna cena kafe arabike je prvi put u poslednjih 13 godina krajem ove sedmice premašila dva dolara za funtu (jedna funta = oko 453,59 grama) i ukoliko se zadrži na tom nivou, nezbežno je poskupljenje cene i u prodaji na malo.

Kompanije za prodaju i isporuku pržene kafe ove godine su već podigle cene, kada je veleprodajna cena arabike premašila 1,75 dolara za funtu.

Proizvodnja visokokvalitetne kafe arabike u Kolumbiji će ove godine, prema poslednjim procenama, biti niža od prognozirane. Prošlogodišnja proizvodnja kolumbijske arabike je bila najniža u poslednje 33 godina.

Brojne kompanije proizvođači su u poslednje vreme smanjili sadržaj arabike u mešavini za prodaju na malo, povećavši udeo jevtinijih i manje kvalitetnih sorti.

Proizvodnja će biti smanjena i u Vijetnamu, gde se dobijaju velike količine kafe - robuste koja je slabijeg kvaliteta od arabike. Rod kafe u Brazilu biće, prema proceni eksperata, takođe slabiji od uobičajenog i ove i iduće godine.

Zalihe kafe u zemaljama najvećim proizvođačima te sirovine su sada na najnižem nivou od šezdesetih godina prošlog veka, tvrde tržišni eksperti u Londonu.

2024 © - Vesti online