Subota 23.10.2010.
07:39
Srna

Ruski monasi služe na Kosmetu

Ruski sveštenici i monasi pomažu očuvanje srpstva na Kosmetu
 

"Hodočašća treba uspostavljati, to je nesumnjivo, pošto nema drugog takvog mesta na planeti gde se na tako malom prostoru nalazi na hiljade pravoslavnih crkava i manastira. Rusi obavezno treba da vide najlepše, najneobičnije drevne srpske ikone i freske, koje ne zaostaju za Teofanom Grkom, Andrejom Rubljovim ni za drugim najboljim ruskim majstorima", smatra Burljajev, koji je više puta bio u pravoslavnim manastirima i crkvama Kosova i Metohije.

Šef Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije mitropolit Volokolamski Ilarion po povratku sa ceremonije intronizacije srpskog patrijarha Irineja govorio je da je Ruska pravoslavna crkva spremna da zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom osmisli program pomoći svetinjama Kosmeta, a reč je o tome da monasi i monahinje iz Rusije dolaze u kosmetske crkve i manastire.

"Smatram da su to vrlo važni koraci ka očuvanju pravoslavlja na iskonskoj srpskoj zemlji, Kosovu i Metohiji. Siguran sam da ako naše ruske pravoslavne baćuške budu dolazile i služile tamo u crkvama, to će biti još jedan korak za očuvanje pravoslavlja na Kosovu i Metohiji", izjavio je Burljajev za Radio "Glas Rusije".

2024 © - Vesti online