Petak 22.10.2010.
14:35
Vestionline

Spahija mučio zarobljene Srbe!?

Neven Spahija
 

Aktuelni trener turske ekipe "Fenerbahče" tokom građanskog rata na prostorima bivše SFRJ je bio pripadnik 72. bataljona Vojne policije, a sudiji je ispričao svoja saznanja o zločinima iz 1992. i 1993. godine.

On je bio dežuran u kasarni u šibenskom kvartu Šubićevac, kad je u nju 2. marta 1992. godine dovedena i brutalno prebijena grupa srpskih zarobljenika u čemu je, po izjavama svedoka, učestvovao i Spahija, piše riječki "Novi list".

Neki od svedoka potvrdili su da je Spahija dolazio i u Kuline, iako za to nije imao ovlašćenja.

Bivši vojni policajac Rajko Žarković najdirektnije je optužio Spahiju, ispričavaši da je maltretirao pritvorenog ratnog zarobljenika koji se preziva Zeljak.

Hrvatska policija uhapsila je 8. septembra četiri osobe zbog sumnje da su počinili ratne zločine protiv civila i ratnih zarobljenika u vojnom zatvoru Kuline, a Spahija je potvrdio za "Večernji list" da je istražnom sudiji govorio o onome što zna o tim mučenjima.

Zbog zločina u Kulinama do sada su uhapšeni Tvrtko Pašalić, Željko Maglov, Damir Boršić i Milorad Pajić. Oni se terete za maltretiranje 21 pripadnika JNA, srpske vojske Krajine i civila.
 

2024 © - Vesti online