Petak 22.10.2010.
15:28
Tanjug

Mlekari: Rešenje nije uvoz, već unapređenje stočarstva

"Vreme je da problem nestašice mleka preusmerimo na glavni problem, a to je stanje u stočarstvu, gde je poslovanje, kao i u ostalim segmentim primarne proizvodnje dovedeno na krajnju granicu održivosti", ističe to udruženje.

Proizvodnju hrane država treba da označi kao strateški prioritet, navodi se iz Udruženja proizvođača mleka


"Usled velikog povećanja troškova u primarnoj proizvodnji i neadekvatnog subvencionisanja, bez razvojne komponente, broj krava u Srbiji se značajno smanjio", navodi se u saopštenju Udruženja proizvođača mleka Srbije.


"Proizvodnja sirovine je smanjena, a tek 30 odsto mleka (proizvedenog u Srbiji) je u okviru kvaliteta prihvatljivog za evropski nivo", upozorava se u saopštenju.


To udruženje ističe da je "neophodno da državne institucije odmah i decidirano označe proizvodnju hrane kao strateški prioritet, promene agrarnu politiku i obezbede adekvatnu budžetsku podršku".


Udruženje proizvođača mleka Srbije navodi i da će se u "najskorije vreme sresti sa ministrom poljoprivrede Sašom Draginom, u pokušaju da se zajednički formuliše i izradi odgovarajući predlog mera za saniranje posledica u sektoru mlečnog govedarstva".

Slobodan Milosavljević

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević izjavio je u ponedeljak da mleka na tržištu ima više nego pre mesec dana, ali još nedovoljno, čemu je doprinela manja primarna proizvodnja proslednjih meseci.


On je naveo da je u januaru otkupljeno 68 miliona litara sirovog mleka od proizvođača, u martu i aprilu 70 miliona litara, a u septembru samo 57 miliona, što znači da sada nedostaje oko 18 do 20 odsto potrebnih količina.


Milosavljević je kazao da će se čekati još nedelju dana, da se vidi učinak Uredbe o obaveznoj preradi 40 odsto sirovog mleka u pasterizovano i sterilisano, a ako ne bude zadovoljavajućih rezultata, ići će se na uvoz.

2024 © - Vesti online