Petak 22.10.2010.
11:49
Srna

Hend: Srbija ne sme da se protivi kosovskoj nezavisnosti

"Nema razloga da se ne razgovara o specifičnim pitanjima, infrastrukturi i ekonomiji, ali ako Beograd svaki put bude isticao da Kosovo nije država - biće problema" - smatra on.

Ako Beograd bude isticao da Kosovo nije država, biće problema

Govoreći o najavljenim pregovorima vlasti u Srbiji i na Kosovu, Hend je ocenio da bi "bilo dobro za dve strane da se koncentrišu na ekonomska pitanja, možda za olakšavanje putovanja za Srbe poreklom za Kosova i obrnuto, za omogućavanje veće interakcije ljudi, i načina da se dijalog institucionalizuje".

"Ako Srbija već nije spremna na uspostavljanje bilateralnih odnosa, treba naći način da dve strane stalno komuniciraju o aktuelnim pitanjima. Postoji niz oblasti, i umesto očekivanja da se usvoji ceo paket, treba polako napredovati u pojedinačnim oblastima" rekao je Hend za "Glas Amerike".

Komentarišući efekte posete državnog sekretara SAD Hilari Klinton regionu, Hend je naveo da je "tačno da je došlo do otopljavanja odnosa i većeg prisustva Balkana u američkoj politici nego ranije, što je dobro", ali da ga "brine što to proizvodi kratkoročne rezultate".

"Poseta Klintonove bila je koncentrisana na to da građani postanu angažovaniji u politici, prevaziđu etničke podele i okrenu se budućnosti. To su bile dobre poruke, ali pitanje je da li će uslediti dalji napori da se prevaziđu prepreke. Nadam se da Klintonova i Stejt department neće smatrati da su obavili zadatak na Balkanu ovom posetom, nego da će uslediti politika koja vodi daljem zamahu" rekao je Hend.

Helsinška komisija pohvalila je reagovanje srpskih vlasti u zaštiti učesnika "parade ponosa".

"U slučaju nedavnih incidenata urađena je prava stvar, politički lideri na svim nivoima su osudili nasilje i mi to pozdravljamo. Drugo, snage reda su obavile svoj zadatak i zaustavile nasilje, iako su sami policajci bili žrtve" naveo je Hend.

2024 © - Vesti online