Petak 22.10.2010.
05:51
Vestionline

Hrvati smanjuju birokratiju

U skladu s ciljevima racionalizacije i povećanja efikasnosti javne uprave, vlada je juče utvrdila kriterijume za smanjenje broja zaposlenih u državnoj upravi za oko pet odsto, uz izradu plana zbrinjavanja viška zaposlenih i prekvalifikacije u organima državne uprave, kao i uvođenje principa da za dva otišla dođe jedan novi zaposleni.

Davorin Mlakar


Prema podacima od 30. aprila, u državnoj upravi zaposleno je 52.656 državnih službenika i ostalih zaposlenih. Planom smanjenja broja zaposlenih za oko pet odsto predviđeno je smanjenje za oko 2.630 zaposlenih.


Ministar uprave Davorin Mlakar najavio je da će se broj zaposlenih smanjivati racionalizacijom rasporeda broja državnih službenika, racionalizacijom sistematizacije radnih mesta, uvođenjem klauzule dva za jedan, odlaskom u penzije i izdvajanjem pomoćno-tehničkih poslova.


Ministar je ocenio i da nije potrebno da u toj brojci bude i 5.890 rukovodilaca i pozvao je sve organe državne uprave da se o njihovom predlogu izjasne do 10. novembra.

Vicepremijer Slobodan Uzelac upozorava da promene u državnoj upravi moraju biti realizovane prema sposobnostima i da to ne bi trebalo da bude nikakva revolucija, ukazujući i da je javna uprava previše politizovana.

2024 © - Vesti online