Petak 22.10.2010.
02:50
Blic

Srpski vojnici hvataju pirate u Somaliji

Time će VS aktivno učestvovati u prvoj samostalnoj vojnoj operaciji pomorskih snaga Evropske unije ''Atalanta“. Prema saznanjima ''Blica“, u prvo vreme u misiju će otići do pet pripadnika srpske vojske.

Priključuju se borbi protiv pirata u Somaliji: Vojska Srbije

Gotovo dve godine traje ova antipiratska misija EU. Za učešće u misiji koja je jako značajna za EU Vojsci Srbije odaje se priznanje. Srbija će biti zastupljena uz kontingente vojski Holandije, Španije, Nemačke, Francuske, Grčke, Italije, Švedske, Belgije i Luksemburga.

Područje koje se kontroliše je čak pet miliona kvadratnih kilometara, što je otprilike površina cele EU. Učestvuje oko 1.800 vojnika i više od 20 brodova i aviona. Još se ne zna na čijim brodovima će se naći i pripadnici VS, ali se spekuliše da bi to mogle vojske Francuske ili Grčke.


U opisu misije vojnici EU smeju da koriste oružje, plene piratske brodove, ali ne smeju delovati na kopnu već isključivo na moru. Koliko je značaj ove misije na obalama Somalije govori podatak da oko četiri miliona ljudi zavisi od pomoći čije dopremanje obezbeđuju vojske EU.


Prema ''Blicovim“ saznanjima, osim učešća u ovoj misiji, u Briselu nameravaju da Srbiji ponude i učešće u misiji obuke somalijskih snaga, a koja može biti i civilna, što podrazumeva učešće vojnih lekara i vojna.

2024 © - Vesti online