Petak 22.10.2010.
00:38
Tanjug

Masovna grobnica žrtava komunizma kod Vlasotinca

Krije masovnu grobnicu žrtava komunizma: Vlasotince
 


Cvetković je naveo da je probna ekshumacija koja je obavljena danas bila pozitivna i da se, prema saznanjima Komisije, u toj grobnici nalazi oko 60 žrtava komunističkog režima.


Masovna grobnica, dimenzije 10 sa 15 metara nalazi se na jednom proplanku, na lokaciji Gumnište, u blizini sela Jastrebac, udaljenom tri kilometra od Vlasotinca.


"Pretpostavlja se da su na toj prikrivenoj grobnici zakopane osobe koje su po oslobođenju Vlasotinca izvedena iz gradske bolnice i bez suđenja likvidirane u šumi", kazao je Cvetković.


On je objasnio da su u bolnici delom bili pripadnici Kraljevske vojske u otadžbini, a delom civili pobijeni oktobra 1945. godine.


Cvetković je kazao da su o otkriću masovne grobnice obavesteni policija i nadležni državni organi u Vlasotincu, a da sutra predstoje razgovori članova Komisije sa javnim tužiocem.


Nakon toga, kako je kazao, razgovaraće sa predstavnicima nadležnog Ministarstva o obeležavanju grobnice, kako bi bila zaštićena do ekshumacije.


Cvetković je naveo da je ovo druga potvrđena masovna grobnica iz komunističkog perioda i podsetio da je prva otkrivena pre nešto više od mesec dana na podrucju Boljevca kod Zaječara.

2024 © - Vesti online