Petak 22.10.2010.
00:04
Tanjug

Nemačka: Otrovno 80 odsto igračaka

Proverite koje materije sadrže igračke vašeg deteta
 


Od 50 igračaka izabranih za testiranje, utvrđeno je da toksične materije sadrže čak 42, s tim što su dve trećine ocenjene kao "veoma", ili "izuzetno" toksične, preneo je ruski internet sajt "Lenta".


Najveća opasnost, uprkos predubeđenjima, dolazi ne od plastičnih već od drvenih igračaka, iako većina roditelja smatra da je upravo suprotno i prednost daje kupovini drvenih.


Pojedine opasne materije utvrđene tokom testiranja, kao što su policiklični aromatični ugljovodonik (PAU), nonilfenol, formaldehid, nikal, organska jedinjenja sa kalajom, mogu potencijalno da doprinesu razvoju onkoloških obolenja, uspore rast dece i prouzrokuju mnoge druge zdravstvene probleme.


Eksperti "Varentesta" su zabranili prodaju pet testiranih igračaka proizvođača "Ajhorn" (Eichhorn), "Plan tojs" (Plan Toys), "Selekta" (Selecta) i "Lisi" (Lissi), jer imaju sitne delove koje deca mogu lako da odlome i progutaju.

Neke igračke drugih poznatih marki - "Brio", "Fišer prajs" (Fisser), "Zigikid" (Sigikid) i "Štajf" (Steiff), takođe, nisu prošle na testu.


Više od polovine dečijih igračaka, kako je predočeno, na nemačko tržište dolazi iz Kine. I ranije su u igračkama utvrđivani toksični materijali čiji sadržaj prelazi dozvoljenu granicu.


Eksperti "Varentesta" savetuju roditeljima da ne kupuju igračke sa odvojivim delovima, ili igračke od kojih se širi izrazit miris, savetujući da za malu decu kupuju krpene lutke.
 

2024 © - Vesti online