Četvrtak 21.10.2010.
18:59
Tanjug

Uskoro kamere u fudbalskim loptama?

Osmina finala Svetskog fudbalskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici: Nemačka – Engleska. 38. minut. Frank Lampard je pred nemačkim golom. šutira loptu. Lopta udara u prečku i odbija se. Manuel Nojer se baca na loptu. Uspeva da je uhvati pošto je dodirnula zemlju – i to iza linije gola. Sudija Horhe Larionda iz Urugvaja daje znak da se igra nastavi. Nema gola.


Bila je to pogrešna odluka. Lampardov gol bio bi izjednačujući. Međutim, zbog sudijske greške ostaje 2:1 za Nemačku.

"Panceri" su na kraju slavili pobedu (4:1). Ta scena bila je odlučujuća da se danas sastanu eksperti Međunarodnog odbora fudbalskih saveza kako bi diskutovali o tehničkim pomagalima. Sastanak je organizovan bez obzira na to što se IFAB još u martu izjasnio protiv toga.

Tehnička pomagala naišla su na podeljene reakcije. FIFA i njen predsednik Sep Blater su protiv. Blater smatra da bi se uz pomoć tehnike izgubila, kako je rekao, "fascinacija fudbala".

Blater je još 2005. godine bio optimista, kada je reč o "useljavanju" tehnike na stadion. On je tada rekao da je siguran da će se čip u loptama primenjivati na Svetskom fudbalskom prvenstvu u Nemačkoj 2006. godine. Međutim, prilikom testiranja čipa za vreme Svetskog prvenstva u Peruu (uzrasta do 17 godina, jesen 2005) uočeni su tehnički nedostaci. čip sudijama nije samo slao signale kada je lopta u golu, već i kad prolazi pored gol-linije.FIFA se zbog toga odlučila za druga tehnička pomagala.

Na Svetskim prvenstvima u Kanadi i Južnoj Koreji (uzrasta do 20 i uzrasta do 17 godina) testirane su kamere koje su, sa visine od 20 metara, snimale šta se dešava oko gol-linije. Međutim, u martu 2008. godine završeno je eksperimentisanje sa tehnikom. Eksperti za pitanje pridržavanja pravila u fudbalu odlučili su se za tzv. "ljudsko rešavanje problema". Odlučeno je da se iza golova postavi po jedan pomoćni sudija.

To rešenje podržala je i UEFA.

"U fudbalu treba da se oseća ljudskost", izjavio je predsednik UEFA Mišel Platini.

Testiranje (sudije iza golova) već se primenjuje u Ligi Evrope, Ligi šampiona i kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2012. godine.

Eksperti u Kardifu, u Velsu, ne polemišu samo o sudijama iza golova, čipovima u loptama i kamerama iznad golova. Na dnevnom redu je 13 tehničkih pomagala. Na sastanku neće biti doneta nikakva odluka. Prema statutu FIFA, promene mogu da budu usvojene samo na godišnjem zasedanju Generalne skupštine. Naredna je od 4. do 6. marta 2011. godine.
 

2020 © - Vesti online