Četvrtak 21.10.2010.
19:27
Tanjug

Još jedan srpski povratnik uhapšen u Hrvatskoj

Hrvatsko licemerje - nude povraćaj imovine a hapse Srbe povratnike: Savo Štrbac
 

Štrbac je rekao da se Bolić, koji se tereti da je ubio dvojicu pripadnika hrvatske vojske koji su mu se predali prilikom borbi u toku proboja pripadnika JNA iz kasarne "Logorište", vratio u svoje selo sa suprugom 2000. godine, obnovio kuću i imanje, a pre izvesnog vremena je ostvario i pravo na penziju.


Štrbac je rekao da je Bolić uhapšen u utorak, 19. oktobra i podsetio da nije bio ni na kavim spiskovima optuženih koji su razmenjeni između Hrvatske i Srbije, niti je protiv njega bila otvorena istraga.

Bolić je rođen 1944. godine u selu Mali Kozinac, u opštini Duga Resa, kod Karlovca.

Štrbac je rekao da je na osnovu krivične prijave, koja je podignuta u utorak, u kuću Bolića upalo šest policajaca i da je on posle pretresa odveden je u pritvor.


Prema informacijama koje je predsednik "Veritasa" dobio od članova porodice, svedoci protiv Bolića su trojica Srba povratnika.


Kako je obijasnio Štrbac, "jedan od svedoka je alkoholičar, drugi je zaplašen, a sa trećim porodica Bolić ne kontaktira još od pre rata zbog loših komšijskih odnosa".


Štrbac je objasnio da se u poslednje vreme u Hrvatskoj sve češće regrutuju svedoci proti optuženih Srba upravo iz kategorije povratnika.


On je naveo da se posle hapšenja Bolića "Veritasu" javilo više osoba koje su sa njim bile u kasarni "Logorište" kada se tenkovska jedinica JNA, uz vatrene okršaje, izvlačila iz kasarne koja je bila pod blokadom u to vreme hrvatskih paravojnih jedinica.


Prema navodima svedoka, u tim borbama je bilo mrtvih na obe strane, ali niko od njih nije čuo da je bilo zarobljenih hrvatskih vojnika.


"Ovaj događaj je, po svoj prilici, izmišljen", rekao je Štrbac i objasnio da, kao i u nekim drugim slučajevima, hrvatske vlasti šalju poruku zastrašivanja Srba kako bi ih odvratili od povratka i insistiranja da im se vrati nezakonito oduzeta imovina i druga prava.


On je podsetio da hrvatske vlasti, pod pritiskom Međunarodne zajednice, planiraju da otvore novi rok od šest meseci za podnošenje zahteva za stambeno zbrinjavanje povratnika, ali sa druge strane, stalnim hapšenjima šalju obeshrabrujuće poruke.


Štrbac je u prilog tome naveo da je ove godine, uključujući Bolića, uhapšeno 12 Srba iz Hrvatske, što u u toj zemlji, što po Interpolovim poternicima van Hrvatske.

2024 © - Vesti online