Četvrtak 21.10.2010.
16:27
RTS

Britanci upali u vladu zbog mera štednje

Britanci nezadovoljni štednjom

Ministar finansija Džordž Ozborn naložio je smanjenje troškova za 83 milijarde funti, što je, kako tvrdi, uz povećanje poreza, neophodna mera za smanjenje budžetskog deficita.

Zbog najave restriktivne vladine politike ispred sedišta britanskog premijer u Dauning stritu, protestovalo je više od hiljadu demonstranata. Mnogi od njih su ogorčeni, jer će zbog smanjivanja budžetskih davanja ostati bez posla. Oni su pozvali radnike i nezaposlene da im se pridruže i zatražili generalni štrajk.

Zaposleni u Velikoj Britaniji, do sada, nisu iskazivali veće javno protivljenje kresanju budžetskih davanja, ali sindikati upozoravaju da će se nezadovoljstvo ljudi reflektovati i na ulicama gradova, kada se budu osetile prave posledice najnovijih vladinih mera. Radnička udruženja planiraju niz marševa i demonstracija narednih nedelja.

Britanski štampa danas opširno analizira drakonske mere štednje, kojima se vlada bori sa ogromnim budžetskim deficitom, a komentatori se razlikuju u ocenama ko će podneti najveći teret tih mera.

"Gardijan" objavljuje da je, smanjenjem javnih troškova o kojima je Margaret Tačer mogla samo da sanja, sekira pala na siromašne. Konzervativci su krenuli u demontažu države blagostanja, pokazujući svoje pravo radikalno, neoliberalno lice.

Najsiromašniji će biti najviše pogođeni predloženim merama smatra "Indipendent", dok "Dejli telegraf" procenjuje da će najveći teret ipak podneti srednja klasa. "Tajms" navodi da bi ovo mogao da bude trenutak kada je Britanija odustala od lakomislene želje da troši novac koji nema, opredeljujući se da državu prilagodi svojim materijalnim mogućnostima.

2024 © - Vesti online