Četvrtak 21.10.2010.
15:10
Tanjug

Evropa ukida, a Turska bi da vrati feredže u škole

Feredža je u državnim školama i univerzizetima u Turskoj zabranjena

Vrhovni apelacioni sud je upozorio da je ta inicijativa u suprotnosti sa ustavnim princima sekularnog sistema, koji je još početkom 20. veka uveo tvorac moderne republike Mustafa Kemal Ataturk.

U Turskoj se feradža doživljava više kao političko nego versko obeležje. Njeno nošenje zabranjeno je u državnim školama i univerzitetima, kao i u javnim službama. Vlada je i pre dve godina pokušala da ukine tu zabranu, ali je njenu odluku Ustavni sud odmah stavio van snage.

Sadašnja vlada, koja ima proislamističke korene, predložila je opoziciji da se formira zajednička komisija koja bi, u početku, vratila feredže u državne univerzitete.

Vodeća opoziciona Republikanska narodna partija, koja ima sekularni program, nije prihvatila tu inicijativu pošto se strahuje da će vlada pokušati da vrati feredže i u škole i državne službe.

Feredže će sigurno biti jedno od glavnih pitanja oko kojih će se "lomiti koplja" u kampanji za parlamentarne izbore, koji će biti održani u junu iduće godine. Opozicione partije tvrde da vladajuća stranka ima svoj tajni islamistički program, koji i na ovaj način želi da sprovede. Ona to demantuje i tvrdi da je to to pitanje verskih prava i sloboda.

2024 © - Vesti online