Četvrtak 21.10.2010.
09:59
Vestionline

FIFA suspendovala Adamua i Temarija

"Morali smo da donesemo odluku o suspenziji Adamua i Temarija.

Ova odluka je potpuno opravdana i doneta je posle dokaza koje smo imali protiv dvojice članova IO FIFA. Smatramo da smo ovim činom zaštili regularnost glasanja za domaćina SP 2018. i 2022. godine. Nemamo tolerancije za kršenje etičkog kodeksa naše organizacije", rekao je predsednik Etičkog komiteta FIFA-e Klaudio Sulser.

On je dodao da su suspendovana još četvorica funkcionera FIFA-e i to Slim Aloulou, Amadu Diakite, Ahongalu Fusimalohi i Ismael Bamje.

FIFA je ranije pokrenula istragu posle tvrdnji britanskog "Sandej Tajmsa" da su Adamu i Temari od američkih firmi tražili novac da bi svoj glas za održavanje Mundijala 2018. godine dodelili SAD-u.

Novinari "Sandej tajmsa" pozvali su Adama i predstavili se kao konzorcijum američkih kompanija koje lobiraju za kandidaturu SAD i snimili kako garantuje da će glasati ukoliko dobije novac. Optuženi Nigerijac Adama, koji je predsednik Zapadnoafričke fudbalske unije, tražio je 800.000 dolara da bi napravili terene sa veštačkom travom u njegovoj zemlji. Drugi osumnjičeni za ovaj skandal, Reinald Temari, koji je predsednik Fudbalske konfederacije Okeanije, optužen je da je tražio 2,3 miliona evra za finansiranje sportske akademije u Ouklendu.

Kandidature za SP 2018. podneli su Engleska, Rusija, kao i zajednički Holandija i Belgija, odnosno Španija i Portugalija. Kandidati za domaćina SP 2022. su SAD, Australija, Japan, Katar i Južna Koreja.

FIFA će konačnu odluku o domaćinima Mundijala 2018. i 2022. godine doneti u Cirihu 2. decembra. 

2024 © - Vesti online