Četvrtak 21.10.2010.
09:42
Blic.rs

Profesor planirao otmice dece uglednih Novosađana

Među uhapšenima za iznudu i profesor Marko Vuković

Pored profesora uhapšeni su i Bojan Prica (30) i Dejan Aleksić (19) iz Veternika. Ova trojka je pravila spisak imućnijih Novosađana čiju su decu planirali da otmu.

Prvi preteći SMS doktorka je dobila 8. oktobra i tada su je iznuđivači upoznali sa svojim namerama. U sledećoj poruci koja je stigla rečeno joj je da je ispod otirača pred vratima njenog stana očekuje pismo sa uputstvima.

"U pismu otkucanom na kompjuteru bili su navedeni privatni podaci o njoj i njenoj porodici, koje su mogli da znaju samo u bliskom krugu ljudi. Osumnjičeni su pretili da će im nauditi, ali i da će joj oteti sina ukoliko ne plati traženu sumu", rekao je izvor "Blica“ iz novosadske policije.

Ubrzo, pošto je doktorka o svemu obavestila policiju, klupko je počelo da se razmotava. Iza cele ideje stajao je osumnjičeni Marko Vuković, profesor biohemije u Srednjoj medicinskoj školi koji je svojevremeno predavao sinu žene koji je ucenjivao. On je zatim angažovao svog komšiju Bojana Pricu (30), a ubrzo su pronašli i Aleksića, koji je sa doktorkinim sinom išao u razred.

"Prvobitni plan bio je da otmu mladića, ali su se zatim opredelili za iznudu. Dejan je bio angažovan da prikupi što veći broja podataka o sinu, kako bi pretnje bile što uverljivije. Posle poruka koje su slali sa dva broja telefona, Bojan je bio taj koji je odneo pismo do lekarkinog stana i stavio ga pod otirač", kaže izvor "Blica“, napominjući da su pretnje bile vrlo uznemirujuće.

Pomenuto pismo iznuđivači su napisali u Markovom stanu na njegovom kompjuteru. Osumnjičeni su ga zatim odštampali, baratajući njime u rukavicama kako ne bi ostavili otiske. U njemu su naveli i sumu od 20.000 evra, kao i način na koji im novac treba biti dostavljen. Međutim, operativci kriminalističke policije PU Novi Sad ubrzo su saznali ko stoji iza pisma i pretećih poruka, nakon čega su osumnjičeni uhapšeni.

Policija je ustanovila da je organizator akcije Vuković, koji je lično poznavao žrtvu i bio profesor njenom sinu. U srednjoj medicinskoj školi gde osumnjičeni Vuković predaje juče su bili u šoku.

"On je uvek bio vrlo pristojan, čak bih rekla isuviše povučen. Znam da je bio natprosečan student, a jedno vreme je stažirao upravo u Kliničkom centru Vojvodine", rekla je Vukovićeva koleginica iz medicinske škole.

Nekoliko dana pre hapšenja profesor je, kažu u školi, uzeo bolovanje, što verovatno ima veze sa planiranjem iznude. Prvi je uhapšen Aleksić, koji iza sebe ima više razbojništava. On je, kako piše "Blic“, priznao policiji da su se Vuković, Prica i on dogovarali od kojih još Novosađana bi mogli da iznude novac.

"Prikupljali su podatke ko od viđenijih Novosađana ima dete, posle čega su procenjivali koliko novca bi, od slučaja do slučaja, mogli da iznude", kaže izvor "Blica“.

2024 © - Vesti online