Sreda 20.10.2010.
22:21
Srna

EU: Ne tražite azil, vratićemo vam vize!

Dođite u EU ali samo kao turisti: Sesilija Malmstrom
 

Komesar EU za unutrašnje poslova Sesilija Malmstrom uputila je pismo ministrima unutrašnjih poslova Srbija i Makedonije sa zahtevom da "bez odlaganja" preduzmu korake za rešavanje ove situacije.

"Neke članice EU ponovo su uočile alarmantno povećanje broja osoba iz vaših zemalja koje traže azil", napisala je Malmstromova srpskom ministru policije Ivici Dačiću i njegovoj makedonskoj koleginici Gordani Jankuloskoj.

Malmstromova je poručila da je taj trend "ekstremno zabrinjavajući" i da bi mogao da "ugrozi čitav sistem vizne liberalizacije na zapadnom Balkanu".

Ona je upozorila da bi EU mogla da preduzme "odgovarajuću akciju ukoliko se ovi problemi nastave".

EU je u decembru 2009. godine ukinula vizni režim za građane Srbije, Makedonije i Crne Gore. U toku su pregovori o ukidanju viza za građane Albanije i BiH.

Evropska komisija i Belgija, koja predsedava Unijom, razmatraju slanje misije u Srbiju i Makedoniju tokom oktobra radi provere da li se preduzimaju mere za rešavanje ovog problema.

Skoro 390 državljana Srbije, 210 iz Makedonije i 736 lica sa Kosmeta zatražilo je azil u Belgiji u julu i avgustu, a još 500 zahteva iz čitavog regiona očekuje se ovog meseca, saopštili su belgijski zvaničnici.

Švedska i Norveška, takođe, su bile suočene sa velikim prilivom lica sa Balkana koja traže azil i odlučile su da deportuju sve osobe čiji su zahtevi odbijeni.

2024 © - Vesti online