Sreda 20.10.2010.
19:48
Tanjug

Tužilac, za ubice Pukanića, traži 240 godina robije

Zamenik direktora Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala Slobodan Šašić izjavio je da je dokazano sve ono što se optuženima stavlja na teret.

Mesto ubistva Ive Pukanića


Atentat je organizovao Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam, kako bi se nametnuo kao najveći kriminalni šef u regionu, rekao je Šašić. Optuženi Slobodan Đurović je bio veza Jocića i prvooptuženog Roberta Matanića i njegove grupe.


"Uz Jocića i Đurovića jezgru organizacije činili su Željko Milovanović i Bojan Gudurić, kao izvršioci iz inostranstva i Robert i Luka Matanić i Amir Mafalani u Zagrebu", rekao je Šašić.


On je kao cilj atentata naveo nameru da se spreči Pukanić da u medijima iznosi informacije o delovanju više kriminalnih grupa na ovim prostorima.


Šašić nije rekao ko je stajao iza Joce Amsterdama koji je za atentat, navodno, platio 1,5 miliona evra.


Osvrnuo se i na iskaz policajca Nenada Šipušića koji je posvedočio da mu je Mafaljani najavio ubistvo u centru Zagreba, ali ne i ko će biti žrtva.

Označen kao organizator atentata: Sreten Jocić - Joca Amsterdam

"Da je policajac kome je najavljen zločin rekao šta je čuo, do ubistva možda ne bi ni došlo. Time je opalio šamar celoj policiji", rekao je Šašić koji je za svakog od šestorice optženih zatražio po 40 godina zatvora, odnosno ukupno 240 godina zatvora.


On je objasnio i zaduženja - Robert Matanić je bio zadužen za koordinaciju, Luka Matanić za bekstvo Željka Milovanovića, Amir Mafaljani za nabavu tehničke opreme, Bojan Gudurić za smeštaj, a Željko Milovanović za eksploziv.


Svoje završne reči treba da da i odbrana.


U Zagrebu se sudi Robertu i Luki Mataniću, Mafaljaniju, Đuroviću i Guduriću, dok se Milovanoviću sudi u odsustvu. Milovanoviću, Milenku Kuzmanoviću i Jociću sudi se u Beogradu.

2024 © - Vesti online