Sreda 20.10.2010.
12:54
Tanjug

Venci za oslobodioce Beograda

"Slava onima koji su dali život verujući u našu budućnost i mir. Onima koji su se borili protiv fašizma, protiv zla i nasilja nad čovekom i našim bićem. Onima koji su se borili za slobodu Beograda. Uvek sa njima", napisao je Tadić u spomen-knjigu.

On je venac položio uz intoniranje državne himne "Bože pravde" i u prisustvu svečanog stroja Garde Vojske Srbije. Potom je sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom obišao Groblje oslobdilaca Beograda.

U ime Vlade Srbije vence je položio ministar odbrane Dragan Šutanovac, a u ime srpske i ruske vojske načelnici generalštaba general-potpukovnik Miloje Miletić i general armije Nikolaj Makarov.

Srpski ministar odbrane i načelnici generalštaba položili su vence uz intoniranje himni dve zemlje i u prisustvu svečane Garde Vojske Srbije,i na Spomenik crvenoarmejcu, koji se nalazi unutar groblja.

"Velika slava i čast svim oslobodiocima Beograda", napisao je Šutanovac u Spomen knjigu, dok je Makarov naveo: "Večno pamćenje jugoslovenskim i sovjetskim vojnicima palim za osobođenje Beograda".

Poštu oslobodiocima glavnog grada odali su i ambasador Rusije Aleksandar Konuzin, predstavnici ambasada Ukrajine, Belorusije i Azerbejdžana, predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić, predstavnici Skupštine Srbije i SUBNOR-a.

Bitka za oslobođenje Beograda, u kojoj je poginulo 20.000 ljudi, jedna je od najvećih i najznačajnijih na Balkanu u Drugom svetskom ratu. Za 11 dana, koliko su borbe trajale, poginulo je 15.000 pripadnika nemačkih okupacionih snaga, a oko 9.000 je zarobljeno.

Na Groblju oslobodilaca Beograda počiva 961 borac Crvene armije i 2.994 pripadnika Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, od toga je većina (2.092) u zajedničkoj grobnici.

2024 © - Vesti online