Sreda 20.10.2010.
14:54
Tanjug

Širenje NATO-a opasnost po Rusiju

General potpukovnik Miloje Miletić i ruski general Nikolaj Makarov

Makarov je, u intervjuu za "Politiku", na pitanje o širenju NATO na istok ocenio da su Rusija i Zapad "uspeli da pređu komplikovani put od konfrontacije do unapređenog dijaloga i saradnje u interesu bezbednosti svojih zemalja".


"Ruski prilaz u razvoju odnosa sa NATO zasniva se na kombinaciji dosledne zaštite nacionalnih interesa i konstruktivnog traženja i razvoja onih sfera uzajamnog delovanja, gde saradnja može doneti realnu korist Rusiji i NATO", rekao je on.


"Istovremeno, vojnu opasnost po Rusiju predstavlja težnja da se vojnom potencijalu NATO dodele globalne funkcije i da se vojna infrastruktura članica NATO približi granicama Rusije, između ostalog i putem primanja novih članica u alijansu", dodao je ruski general.

"Time se objašnjava negativan odnos Rusije prema širenju NATO. Ne treba zaboraviti da je ovo pitanje bilo jedan od uslova ujedinjenja Nemačke. Rusija je spremna na razvoj stvarnog kvalitetnog uzajamnog delovanja sa NATO u reagovanju na realne, a ne umišljene izazove bezbednosti. Da li je i NATO spreman, pokazaće vreme i nova strateška koncepcija alijanse", zaključio je Makarov.

General Makarov juče je bio u poseti Beogradu gde se sastao sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije general potpukovnikom Milojem Miletićem. Dvojica generala razgovarali su o razvoju vojne saradnje između Rusije i Srbije. 

2024 © - Vesti online