Sreda 20.10.2010.
12:04
D. Dekić - Vesti

Srpska deca na vojnoj obuci u Sibiru

Deca su napisala i da su na put u bratsku zemlju krenula uz pomoć Udruženja ratnih veterana srpskih zemalja 1990 - 1999 "Patriotski front". Informacija je pronađena na starom sajtu te NVO gde je navedeno da je jedinstveni odlazak u Sibir podstakao sverusko patriotsko udruženje "Kosovski front", "Stjag" i moskovski net "Srpska. Ru" na konkurs za najbolji dečiji rad, na temu "Moj boravak u Rusiji".


Potpredsednik Generalne skupštine "Patriotskog fronta" Neđo Antonijević u izjavi za "Vesti" nije krio iznenađenje što se vest iz 2008. pojavila sada, a kao mogući razlog tome vidi činjenicu da je puno maloletnika učestvovalo u incidentima tokom beogradske gej parade.


On tvrdi da u Patriotskom frontu nisu znali kakvu će obuku imati deca srpskih veterana.
- Iza nekoliko hiljada tamošnjih dečjih kampova stoji država i oni mlade pripremaju da budu vojnici, verovatno zbog svog položaja i problema sa granicama. Jesmo slali decu i naše ljude da vide metod rada, ali ga nismo primenili u letošnjem kampu koji je održan u našoj organizaciji i pod pokroviteljstvom opštine Bačka Palanka - kaže Antonijević.

GDE JE TUŽILAŠTVO: Zoran Dragišić


Vojna obuka dece je, prema rečima vojnog analitičara Zorana Dragišića, krivično delo kojim treba da se bavi tužilaštvo, ali bi, kako je istakao, i država Srbija morala da vodi računa ko i kako šalje decu u inostranstvo.


Na naše pitanje zbog čega smatra da je došlo do previda Srbije u ovom slučaju, odgovorio je da je dovoljno pogledati ko sve obavlja neke od državnih funkcija pa da se vidi da je reč o "provizorijumu" države.


- Ako je to sve tačno i Rusija bi trebalo da vidi ko i zašto tako obučava mališane koji su često predmet raznih zloupotreba. Ježili smo se pred slikama dece vojnika na afričkom kontinentu, a sada čujemo da su i srpska deca u rukama imala oružje. Takođe je uočljivo da se saradnja nekih naših i ruskih organizacija teško može staviti u okvir normalne, pa i to treba ispitati - smatra Dragišić.

Napravili grešku


U Patriotskom frontu kažu da će iduće godine u Rusiju ići još jedna grupa srpske dece, ali oni neće imati militarne vežbe.
- Shvatili smo da smo napravili grešku i zbog toga smo od Rusa zahtevali da izbace deo obuke pucanja iz pušaka i bacanja bombi - kažu u ovom udruženju.

2024 © - Vesti online