Sreda 20.10.2010.
13:05
O. Ikodinović - Vesti

Imamo podršku ruskog patrijarha i premijera Putina

Aleksandar Kravčenko

On potvrđuje da u Rusiji trenutno radi oko 2.500 kampova u kojima se raznim veštinama obučava između 100.000 i 150.000 dece.

- Trećina kampova deluje u okviru crkve. Imamo i podršku države, celokupnog društva. Posećivao nas je i ruski patrijarh, osveštao nam je i zastavu.

Premijer Rusije Vladimir Putin je početkom godine potpisao ukaz kojim od nadležnih državnih struktura traži da se aktivnije uključe i bave razvojem kampova - kaže Kravčenko.


U Rusiji, pored "Stjaga", postoji nekoliko sličnih organizacija. Sagovornik "Vesti" podseća da je i Srbija takođe imala slične pokrete, navodeći kao primer Sokolski pokret u Kraljevini Srbiji i Kraljevini Jugoslaviji.


Napominjući da je sličan kamp organizovan letos i u Bačkoj Palanci, u kojem je bilo angažovano i nekoliko ruskih instruktora, Kravčenko kaže da su otvaranju tog kampa prisustvovali zvaničnici ruske ambasade u Beogradu, kao i da su organizatori i učesnici dobili plaketu od ambasadora Aleksandra Konuzina i zahvalnice od roditelja.

 

Cilj zdravo društvo


Na pitanje da li imaju podršku države Srbije, Kravčenko je odgovorio da su "nailazili na razumevanje, ali neke konkretne pomoći nije bilo". Najčvršću saradnju ima sa Udruženjem ratnih veterana srpskih zemalja 1990 - 1999. "Patriotski front".


- Mi želimo mir u svakom pogledu i naš cilj je zdravo društvo. Svako ko je prošao kroz rat zna koliko je to važno - dodao je Kravčenko.

2024 © - Vesti online