Sreda 20.10.2010.
15:04

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Ružić: Ko navija ne razbija

Branko Ružić

Poslanici raspravljaju po hitnom postupku o dopuni Zakona o krivičnom postupku, šta se menja u zakonu?
- Dopuna zakona je dobar način da se pooštre uslovi za izricanje kazni osobama koje počine neko krivično delo. Pritvor će od sada biti do 30 dana, a zaprećena kazna pritvora deset godina umesto pet, što je mnogo rigoroznije nego pre.

Zar zaista mislite da će ovaj zakon sprečiti navijače da izazivaju nerede?
- Ne radi se ovde samo o navijačima, već o svima koji krše zakon. Ako se zakon ne primenjuje onda nam ne vrede nikakve drakonske kazne, i džabe usvajamo zakone u Skupštini.


Od 2000. do danas hapse se jedni te isti ljudi, koji kad izađu iz zatvora, ponovo izazivaju nerede. Jel' se oni to šale sa državom?
- To su kvazinavijači. Bitno je da svi stubovi države odrade posao do kraja. Ministarstvo unutrašnjih poslova je u više navrata hapsilo vođe navijačkih grupa, ali bi ubrzo bili pušteni da se brane sa slobode jer nisu procesuirani na pravi način.
 

Derbi je svetkovina a ne front


S obzirom na situaciju, hoće li derbi između Partizana i Zvezde biti održan?
- Bezbedonosni rizik će proceniti BIA, a nakon toga i MUP. Posle moraju da sednu za sto i budu racionalni zajednica prvoligaša i fudbalski savez. Derbi jeste svetkovina, ali ne sme da postane ratno poprište.

Mislite da im to omogućava loše sudstvo?
- Ne mislim, to govore činjenice. Ministarstvo pravde mora brže da reaguje.


Zar političarima ne smeta što u skupštinama i upravnim odborima fudbalskih klubova zajedno sa njima sede vođe navijačkih grupa?
- Mogu da govorim isključivo kad je u pitanju Partizan. U upravi ovog kluba nema vođa navijača.


Jel' ste sigurni?
- Naravno da sam siguran. Čak i da ih ima, to su oni koji vode navijače, a ne ljudi sa dosijeima. Ne smemo da uđemo u zamku i sve navijače definišemo kao kriminalce. Većina navijača je tu zato što voli svoj klub i tako se ponaša.


Vi to govorite iz svog iskustva...
- I ja sam navijač, ali nisam kriminalac. Ne možete me izjednačiti sa huliganima, kriminalci neka idu u zatvor.

Stidim se

 

Jel vas bilo sramota nakon nereda koje su srpski navijači napravili u Đenovi?
- Svako normalan se toga stidi, pa i ja. Došlo je vreme da manjina prestane da teroriše većinu. Takva slika Srbije nam ne treba.

2024 © - Vesti online