Sreda 20.10.2010.
03:19
Tanjug

Miki Manojlović nagrađen u Njujorku

Savremena filmska drama, čija radnja je smeštena u Zagreb, nastala je u produkciji "Mainfrejma", u koprodukciji NP7 iz Hrvatske, studija "Maj" iz Slovenije, kuće "Yodi" iz Srbije i Hrvatske radio-televizije.

Miki Manojlović u nagrađenoj ulozi

U konkurenciji je bilo 10 filmova, među kojima i najnovije delo Žan-Lika Godara "Film Socialism" i švajcarsko-makedonska kopprodukcija "Rat je završen".

Direktor festival Majkl Ganter izjavio je da je ponosan što su organizatori u program uspeli da uvrste dve svetske i pet američkih premijera.

U izjavi nakon dobijanja nagrade Manojlović je rekao da je zadovoljan priznanjem, ali i da je to prilika da se ukaže na stanje u našoj kinematografiji.

"Dobro je da je neko iz Evrope dobio u Americi nagradu, radujem se i drago mi je zbog toga", rekao je Manojlović, zapitavši kakve sve uspehe treba da postignemo u inostranstvu da bi se doneo zakon o kinematografiji u našoj zemlji.

Manojlović, koji je i predsednik Filmskog centra Srbije, smatra da je film kao umetničko delo strateški jako važna oblast i da zbog toga mora imati zakonsku uređenost, regulativu.

On je podsetio da se iz budžeta dobija svega 2,4 miliona evra za sve festivale i sve filmove, od najkraćeg do najdužeg, na godišnjem nivou, ocenivši da je taj iznos smešan.

"Dakle, lepo je osvojiti, dobiti nagradu u inostranstvu, ali bi bilo još lepše da se kod nas politika ne meša u kinematografiju", kazao je Manojlović.

2024 © - Vesti online