Utorak 19.10.2010.
22:17
Tanjug

U Srbiji 25.000 registrovanih narkomana

25.000 zavisnika u Srbiji

"Zloupotreba droga je jedno od najvećih zala koja su zadesila savremenu civilizaciju, dovodeći čovečanstvo do takvih posledica koje ugrožavaju zdravlje stanovništva. Shvatajući to međunarodna zajednica je, preko Ujedinjenih nacije, ali i Evropske unije, preduzela niz mera da se suprotstave toj pošasti, a u tu borbu se aktivno uključila i Srbija", rekao je Obradović za govornicom pokrajinskog parlamenta pred više od 100 zdravstvenih i prosvetnih radnika i članova nevladinih organizacija.

Prema njegovim rečima "Strategija za borbu protiv droga", koju je usvojila Vlada Srbije početkom prošle godine, predstavlja programski okvir za borbu protiv korišćenja narkotika, a sprovođenje tog dokumenta je zadatak svih - od države do lokalnih samouprava, društvenih organizacija, škola, porodica i samih potencijalnih korisnika.

Obradović je ukazao na međuresorski pristup toj problematici na državnom nivou, posebno saradnju ministarstava zdravlja i obrazovanja, čime je stvorena široka osnova za efikasno delovanje u prevenciji, smanjenju tražnje i otklanjanju posledica neželjene pojave.

"Zadatak ovog programa je da se deca upoznaju sa štetnim posledicama korišćenja droga, da se kod učenika razvije samopouzdanje i sposobnost donošenja prave odluke", zaključio je ministar.

Ambasador Vensan Dežer je rekao da se i EU suočava s drogom kao velikim problemom, jer u njoj živi više od dva miliona "ozbiljno zavisnih" od psihoaktivnih supstsanci.

"Taj broj ne samo da se ne smanjuje, već se iz godine u godinu čak i povećava. Mnogo radimo na prevenciji, suzbijanju tržišta narkotika i širenju monitoring mreže, a svoja iskustva želimo da prenesemo i nadležnima u Srbiji", istakao je Dežer.

Projekat "INSADA" počeo je da se primenjuje prvo u desetak škola u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, sada i u Novom Sadu, a do kraja godine bi trebalo sa se u njega uključi oko 40 osnovnih i srednjih škola, a na kraju akcije i svih 1.200, istaknuto je na skupu.

2024 © - Vesti online