Utorak 19.10.2010.
12:53
Tanjug

Haški lekari analiziraju Šešeljevo zdravlje

Hoće li haški lekari biti objektivni koliko i haški sud: Vojislav Šešelj
 



Članovi komisije moraju da uživaju međunarodni ugled i najmanje jedan od njih mora da bude stručnjak iz oblasti interne medicine, a jedan kardiolog, navedeno je u saopštenju Tribunala.


Zadatak panela biće da sačini kompletan izveštaj o zdravstvenom stanju lidera Srpske radikalne stranke i da preda sudu taj izveštaj u roku od dva meseca.


Sudsko veće je u obrazloženju odluke navelo da je poslednjih meseci primetilo da Šešelj deluje umorno i da izgleda da mu se zdravlje pogoršalo.


U prethodnom izveštaju o zdravstvenom stanju optuženog, lekari su zaključili da mu život nije ugrožen, ali da pati od srčanih problema.


Zoran Krasić, šef pravnog tima za Šešeljevu odbranu, izjavio je u nedelju da je lideru SRS ugrožen život i da boluje od povišenog krivnog pritiska, aritmije i tahikardije.


Stručnjaci ne isključuju mogućnost da neki lekovi koje Šešelj dobija u pritvoru Haškog tribunala uzrokuju aritmiju i tahikardiju, rekao je Krasić, podsećajući da je Šešelj pre godinu i po dana imao probleme s jetrom, koji su prestali onog trenutka kada je prestao da uzima zatvorsku hranu i počeo da se hrani u kantini.


Šešelj je pred Tribunalom optužen za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini od 1991. do 1993. godine.


Lider radikala se dobrovoljno predao tribunalu u februaru 2003, a suđenje mu je počelo u novembru 2007.


On je januara 2009. dodatno optužen za nepoštovanje suda zbog obelodavanja imena i drugih ličnih podataka o trojici zaštićenih svedoka i po toj optužnici je 19. maja ove godine pravosnažno osuđen na 15 meseci zatvora.


U februaru je ponovo optužen za nepoštovanje suda zbog objavljivanja u knjizi podataka o 11 zaštićenih svedoka.

2024 © - Vesti online