Ponedeljak 18.10.2010.
10:54
Vestionline

Slučaj Jurišić: Ovo je bruka za Srbiju

Fila je istakao da ovakvo ukidanje prvostepene presude, kojom je Jurišić bio osuđen na 12 godina zatvora, pokazuje da nije bilo dovoljno dokaza, te da je politika uticala ili da nevin čovek bude optužen ili da kriv čovjek bude oslobođen.

Ugled države doveden u pitanje: Toma Fila
 



"U ovom slučaju ukidanje presude mora da dovede do odgovornosti ili Tužilaštva za ratne zločine Srbije ili sudije u prvom stepenu jer je ovo bruka", izjavio je Fila za "Glas Srpske".

Prema njegovim rečima, pošto Jurišiću nije suđeno za obično ubistvo, nego za ratni zločin, procesuiranje je dovelo do otkazivanja posete predsedavajućeg Predsedništva BiH Harisa Silajdžića Srbiji i komplikovanja odnosa Srbije sa Federacijom BiH zbog te presude, da bi, kada je presuda ukinuta, dovela i do ukidanja pritvora, što je neuobičajeno.

On je izrazio nezadovoljstvo radom sudova u Federaciji BiH, Hrvatskoj i na Kosmetu u pogledu procesuiranja Srba i zločina nad srpskim narodom, dodajući da je ista situacija bila i u Hrvatskoj, ali da sa novim hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem stvari kreću naprijed.

Fila je rekao da ranije tvrdnje predsednika Vrhovnog suda Hrvatske da oni koji se brane ne mogu da čine ratne zločine predstavlja dogmu i glupost, naglašavajući da to isto rade i u Sarajevu.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je 11. oktobra prvostepenu presudu od 12 godina izrečenu ranije Jurišiću za ratni zločin nad kolonom pripadnika JNA maja 1992. godine u Tuzli i vratio postupak na ponovno suđenje. Na Brčanskoj malti 15. maja 1992. godine poginula su najmanje 92 vojnika, ranjena najmanje 33 pripadnika JNA i uništen veći broj vojnih i sanitetskih vozila.

2024 © - Vesti online