Ponedeljak 18.10.2010.
02:12
Tanjug

Vujnovič odlikovan za spašavanje pilota

Vujnoviču će na svečanosti u sabornoj crkvi Svetog Save u Njujorku biti uručena medalja Bronzane zvezde, koju će mu predati kongresmen Džozef Krauli.

Džordž Vujnovič, američki ratni heroj srpskog porekla

Vujnovič, rodom iz Pitsburga, koji danas živi u njujorškom predgrađu Kvins, radio je za OSS, preteču današnje CIA.

On je tokom rata bio stacioniran u Bariju, na jugu Italije, i bio je najaktivniji u ubeđivanju američkih zvaničnika da uopšte organizuju tu operaciju.

U tom trenutku, 1944. godine, to nije bilo lako, jer su Amerikanci, posle Britanaca, prestali da podržavaju Dražu Mihailovića i četnike, koji su skrivali pilote, i okrenuli se Titovim partizanima.

Kapetan Vujnovič (desno) sa grupom spašenih američkih avijatičara u Bariju 1944. godine

Na dan 2. avgusta 1944. tri američka agenta sa radiostanicama spuštena su padobranima u Mihailovićev štab da bi organizovali operaciju.

U toku narednih mesec dana, američki avioni C47s su desetak puta sletali na pistu napravljenu za tu svrhu kod sela Pranjani, nedaleko od Čačka.

Zbog prijateljskih odnosa sa Titom, američka vlada nije želela da se sazna da je bila umešana u bilo kakav plan sa četnicima. Ta tajna operaciji prvi put je opisana u knjizi “Zaboravljenih 500“, Gregorija Frimena, iz 2007. godine.

Kada je napustio posao za vladu, 1947. godine, Vujnovič je živeo manje-više anonimno i nije pričao o tom vremenu.

2024 © - Vesti online