Nedelja 17.10.2010.
16:27
Vestionline

Patrijarh: Srbi se vraćaju veri

"No, to podrazumeva i da se borimo za ostavljanje potomstva kako nas ne bi bilo sve manje, jer i prva Božija zapovest glasi: 'Rađajmo se i množimo'", poručio je patrijarh Irinej, koji je povodom petogodišnjice uspostavljanja Eparhije valjevske, služio svetu liturgiju u hramu Svetog velikomučenika Georgija u Valjevu.

Izgradnja crkava i obnavljanje manastira znak da se vraćamo veri: Patrijarh Irinej


Patrijarh je, obraćajući se posle liturgije velikom broju vernika iz valjevskog kraja i zapadne Srbije, sveštenstvu i monaštvu, izrazio zadovoljstvo što je posetio "ovaj najblagosloveniji kraj Srbije u kome je narod sačuvao svoju veru i Svetosavlje i dao velike ličnosti našoj istoriji, kulturi".


"Oni su se zajedno sa svojim narodom borili za slobodu", rekao je patrijarh Irinej, ističući da su takvi bili vojvoda Živojin Mišić (1855-1921) i sveti vladika Nikolaj Velimirović (1880-1956), "koji je najveća ličnost posle Svetog Save".


"Sveti Nikolaj se pojavio u najkritičnije vreme u istoriji srpskog naroda," rekao je patrijarh i dodao da "smo božijom zaslugom i zaslugom vladike Nikolaja preživeli tešku tragediju bezbožnog sistema".


Sveti Nikolaj Velimirović (1881-1956) bio je episkop Ohridski i Žički Srpske pravoslavne crkve (SPC), uticajni teolog i daroviti orator. Bio je politički emigrant pošto je posle Drugog svetskog rata (1941-1945) u Jugoslaviji uspostavljen socijalistički sistem.


Patrijarh je istakao da se "sada srpski narod ponovo vraća svojoj crkvi i da zato ne čudi što se u svim hrišćanskim crkvama sada ljudi upoznaju sa velikim apostolskim delom vladike Nikolaja koje je od velikog značaja i za buduća pokolenja".


"Druga velika i slavna ličnost ovog kraja je prepodobri sveti Justin Ćelijski, veliki um i blagoslov u celom pravoslavnom svetu 20. i 21. veka čija su dela još neizučena," napomenuo je patrijarh Irinej.


Justin Popović (1894-1979) arhimandrit manastira Celije, doktor teologije, profesor Beogradskog univerziteta i duhovnik, je novokanonizovani svetitelj SPC.

2024 © - Vesti online