Nedelja 17.10.2010.
15:28
Tanjug

Dogovorena multietnička vlast u Bujanovcu

Razgovori o multietničkoj vlasti trajali su bezmalo od lokalnih izbora. Bili su dugi i mukotrpni, ali smo ipak uspeli da rešimo sva sporna pitanja, a sporazum ćemo potpisati sredinom nedelje , kažao je predsednik opštine Kamberi. Lokalni izbori su održani u proleće 2008.

Bujanovac

Kamberi sa zadovoljstvom ističe da je multietnička vlast veliki uspeh i značajan trenutak za lokalnu zajednicu, za budućnost svih građana Bujanovca Srba, Albanaca i Roma.
 

Ulazak srpskih odbornika u parlament pre svega će doprineti stabilnosti lokalne vlasti. Drugo, to će biti početak ozbiljnijeg procesa integracije Albanaca u institucije države Srbije , kazao je predsednik opštine Bujanovac.

Kamberi je, takođe, podsetio da reorganizacija Koordinacionog tela za jug Srbije ima dva osnovna cilja: stvaranje multietničke vlasti u Bujanovcu i integracija Albanaca u institucije države Srbije.

Vlast u Bujanovcu do sada je činila koalicija Partije za demokratsko delovanje (PDD) Rize Halimija, Pokreta za demokratski progreš (PDP) Jonuza Musliua i Demokratske unije Albanaca (DUA) dr Mejdija Zećirija sa 21 od ukupno 41 odbornika.
 

Tim odbornicima će se iduće nedelje pridružiti još po trojica kolega iz Koalicije Za evropsku Srbiju i Grupe građana dr Stojanča Arsić .


Arsić je za Tanjug kazao da "Sporazum nije idealan, ali je prihvatljiv, on je prelazno rešenje."

"Naš zajednički zadatak je da do sledećih lokalnih izbora napravimo političku formulu, kako se nikada više ne bi čekalo dve godine kao do sada", kažao koji Arsić

2024 © - Vesti online