Nedelja 17.10.2010.
06:52
B92

Vlada hoće da Grci prodaju 20% Telekoma

Telekom Srbija - hoće li prodaja biti poštena, ili kao što smo navikli do sada...
 

U kabinetu premijera kažu da je Vlada Srbije u stalnom kontaktu sa predstavnicima OTE i vlade Grčke. Konačan stav još ne postoji, ali će biti usaglašen na vreme kako bi potencijalni učesnici na tenderu mogli da ga uzmu u obzir prilikom podnošenja ponuda, dodaju u kabinetu Mirka Cvetkovića.


U Vladi navode i da je za učesnike na tenderu najbitnije da, bez obzira na to da li je manjinski paket OTE uključen ili ne, procenat koji se prodaje fiksan i da iznosi 51 odsto.


"Za ovo ćemo kandidatima dati rok do kraja novembra, a sledi dostavljanje ponuda. Računamo da će se aukcija na kojoj bi učestovovali svi koji su se prijavili na javni poziv organizovati sredinom januara naredne godine", ističu u Vladi.


U Vladi Srbije naglašavaju i da nema nikakvog ograničenja u pogledu broja učesnika na tenderu, ali i da, prema dosadašnjem interesovanju strateških partnera, borba za Telekom može biti i interesantnija od one koja se, pre nekoliko godina, vodila za Mobtel.


Ekonomski analitičari procenjuju da je stav grčkog partnera u Telekomu, koji drži 20 odsto akcija ove firme, veoma značajan. Posebno što je Dojče telekom, jedan od kandidata za kupovinu naše najprofitabilnije firme, suvlasnik u OTE.


Mada javnost nikada nije upoznata sa detaljima ugovora o partnerstvu između države Srbije i grčke kompanije OTE, iz više izvora nam je potvrđeno da je reč o sporazumu koji Grcima daje značajna prava u poslovanju srpskog nacionalnog teleoperatera. Pored toga, javna je tajna da se na grčku firmu vodi sva značajnija infrastruktura.

2024 © - Vesti online