Nedelja 17.10.2010.
03:06
Vestionline

Čile neočekivano profitirao spasavanjem rudara

Londonski "Tajms" na naslovnoj strani najavljuje dolazak u Veliku Britaniju, na poziv premijera Dejvida Kamerona i britanske kraljice, čileanskog predsednika, koji se nada da će, na talasu pozitivnog publiciteta, moći svoju zemlju da predstavi u novom svetlu, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Spasilačka akcija promenila imidž Čilea
 


Pinjera, milijarder sa harvardskom diplomom, koji se obogatio tako što je prvi uveo kreditne kartice u Čileu, u intervjuu "Tajmsu" kaže da je spasilačka operacija transformisala međunarodni imidž Čilea, zemlje koja je dugo bila poznata po diktaturi ozloglašenog generala Avgusta Pinočea.


Predsednik Čilea je u intervjuu otkrio kako je tokom teških 69 dana spasilačke operacije crpeo insipiraciju iz biografije Vinstona Čerčila i izrazio želju da izgradi nove odnose Čilea i Velike Britanije. Pinjera je rekao da je Čile, uspešno izvevši izuzetno komlikovanu spasilačku operaciju, pokazao da ima mnogo toga da ponudi i pozvao britanske preduzimače da investiraju u njegovu zemlju.


Cilj čileanskog predsednika, koji kreće na turneju po Velikoj Britaniji, Francuskoj i Nemačkoj, jeste da Čile postane prva latinoamerička država koja će iskoreniti siromaštvo i postati razvijena zemlja do 2018. godine. Londonski dnevnik u svom uredničkom komentaru piše da spasavanje rudara predstavlja više od trijumfa tehnologije i organizacije - reč je o metafori za stanje jedne nacije i kontinenta.

List navodi da je donedavno Latinska Amerika bila kontinent vojnih diktatora i da je Čile sad dobro uređena ustavna demokratija, koja, poput sličnih svetlih primera Brazila i Urugvaja, sprovodi socijalne reforme ne gubeći pritom iz vida važnost tržišne ekonomije.

2024 © - Vesti online