Subota 16.10.2010.
21:41
Vestionline

Ne nasedati na albanske provokacije

Predstavnici nevladine organizacije "Probudi se" su izjavili da su organizovali protest zato što je na utakmici u Đenovi između reprezentacija Italije i Srbije spaljena albanska zastava.

Skoplje


"Ovakva dešavanja, nezavisno ko ih je izazvao, ne treba da se koriste za postizanje bilo kakvog političkig cilja jer to bi značilo izazivanje incidenata i neadekvatno ponašanje", izjavio je Stoiljković, dodavši da bi to samo ugrozilo politički dijalog.

On je naglasio da je očuvanje mira pođednako važno i za Srbe i za Albance, ali i za čitav region. Stotinjak Albanaca iz Makedonije protestovalo je ispred Ambasade Srbije u Skoplju zato što je na utakmici u Đenovi između reprezentacija Italije i Srbije spaljena albanska zastava.


Demonstranti su na sebi imali majice sa albanskim simbolima i pevali pesme u čast Albaniju i Kosova. Predstavnici nevladine organizacije "Probudi se", su izjavili da su organizovali protest da bi, kako su kazali, dobili izvinjenje od predstavnika Srbije za "fašističko ponašanja huligana na stadionu u Đenovi", ali da im cilj nije bio paljenje državnih zastava.


Demonstranti su ispred zgrade ambasade postavili golove i imitirali fudbalski meč, posle koga su zastave NATO i Evropske unije (EU), koje su koristili tokom protesta, nastojali da predaju kao poklon osoblju Ambasade. Protesti, koje je pratilo oko 30-tak policajaca i nekoliko medijskih ekipa, su bili mirni. 


Albanci su u sredu u Tirani spalili srpsku zastavu.

2024 © - Vesti online