Subota 16.10.2010.
21:56
Vestionline

EK: Srbija je napredovala, ali...

Evropska komisija izneće primedbe vezane za proces reizbora sudija, ali će pohvaliti borbu protiv organizovanog kriminala, uz ogradu da će se tek videti efekti primene Zakona o oduzimanju imovine steče krivičnim delom, saznaju "Novosti".

Reforma pravosuđa, mediji i događaji tokom Parade ponosa dobiće minus od EK


Predznak ''minus'' stajaće i ispred davanja zelenog svetla za duple funkcije, ignorisanja odluka i autoriteta nezavisnih institucija i regulatornih tela, borbe protiv korupcije... Evropa je nezadovoljna i što kasni reforma izbornog sistema, odnosno što ne postoji politička volja da poslanici budu vlasnici mandata.


U izveštaju će posebno biti zabeleženo i održavanje ''Parade ponosa'', ali i svi događaji koji su se odigrali na ulicama Beograda tog dana, kaže za ''Novosti'' Milica Delević, direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije.


Ona kaže da će EK pratiti hapšenje huligana i njihovo procesuiranje.

"Očekujemo da će u izveštaju biti konstantovan napredak, ali smo svesni da će pored pluseva, biti i dosta minusa. Komisija će detaljno analizirati efekte primene mnogih zakona koji su usvojeni i dati sugestije u kojim oblastima treba napornije raditi", kaže Milica Delević.


Evropska komisija oceniće kao lošu odluku Skupštine Srbije da u novi poslovnik unese odredbu da neizglasavanje izveštaja o radu nezavisnih institucija i regulatornih tela može biti razlog za njihovo raspuštanje. Takođe, biće kritikovano i stanje u oblasti medija.


"Kasni se sa usklađivanjem zakonske regulative sa evropskim standardima, a sporan je i Zakon o informisanju, koji je i dalje na snazi, iako su neke njegove odredbe proglašene neustavnim", kaže za "Novosti" Vladimir Todorić, iz Centra za novu politiku.

2024 © - Vesti online