Subota 16.10.2010.
18:17
Vestionline

Sloveniji ne preti ''grčki scenario''

Križanić je rekao za današnje izdanje portala "Siol", da je vrednost ukupnog slovenačkog bruto duga oko 42 milijarde evra, dok je neto dugovanje približno 11 milijardi evra.

Naša situacija je mnogo povoljnija od one u kojoj je Grčka: Franci Križanič


"To je mnogo", kazao je Križanič, uz napomenu da su dužničke obaveze Slovenije prema inostranstvu najviše uvećane u vreme visoke privredne konjukture, tokom razdoblja od 2004. do 2008. godine. Prema njegovim rečima slovenački dug sada stagnira i pod apsolutnom je kontrolom vlade.


Križanič zbog toga smatra da se dužnički problemi Slovenije nikako ne mogu upoređivati sa situacijom u kojoj se, zbog ogromnih dužničkih problema, našla Grčka.
Iskazani spoljni dug Slovenije obuhvata 3,5 procenata bruto domaćeg proizvoda (BDP) te zemlje, što je daleko manje od Grčkog i duga nekih drugih "perifernih" članica zone evra.


Na pitanje kako komentariše tvrdnje slovenačke opozicije da aktuelna vlada ne vodi uspešnu ekonomsku politiku, i da makroekeonomski pokazatelji zemlje sve više liče na podatke koji se objavljuju u Portugaliji, Španiji, Italiji, Križanič je negirao te navode, uz napomenu da Slovenija ima izvozno orijentisanu privredu, što je najbolja brana protiv krize.

2024 © - Vesti online