Subota 16.10.2010.
20:51
Vestionline

Albanci žele da se uključe u srpske ustanove

"Trudim da u poroteklih godinu dana ne polemišem sa predsednikom Koordinacionog tela Milanom Markovićem", rekao je Haljimi i objasnio da pokušava da stvori povoljnu političku klimu i ambijent za sprovođenje dogovorenih i usvojenih programa.

Haljimi se "apsolutno" ne slaže da Albanaca nema u državnim strukturama zato što ne znaju srpski jezik, već je "ubeđen" da će za svako radno mesto u državnim institucijama da se javi najmanje desetoro kandidata koji nemaju problem sa srpskim jezikom.

Raditi na poboljšanju života na jugu Srbije: Riza Haljimi

Prema oceni Haljimija, razlog za to što se Albanci do sada nisu uključili u državne institucije je "katastrofalna politika iz prošlosti", koja nije htela da ih intergiše u državne strukture. Haljimi smatra razumljivim da je u vreme ekonomske krize teško obezbediti veći broj novih radnih mesta, ali misli da je ipak moguće rešavati neke od problema. Jedno od pitanja na kome bi trebalo raditi je poboljšanje kvaliteta nastave na jugu Srbije, napomenuo je on.

On je ukazao da Ministarstvo prosvete "već dugo vremena nema ni predstavu šta se tu odvija, jer nema na terenu ljude koji znaju albanski jezik". Haljimi je zato prijem dvoje Albanaca, kao savetnika i inspektora, u Odeljenju školske uprave u Leskovcu i Vranju označio kao "dobar potez".

On, međutim, upitao kako je moguće da Ministarstvo prosvete nije obezbedilo čak ni udžbenike za srpski jezik, kao nematernji, za učenike u Preševu i Bujanovcu, iako su oni besplatni.

"Ima još dosta stvari koje moramo zajedno da radimo, bez nervoznih polemika ili optužbi, jer one apsolutno ničemu ne vode", ocenio je Haljimi.

Što se tiče fakulteta u Medveđi, Haljimi je ukazao da tamo samo osmoro maturanata završava srednju školu na albanskom, dok ih u Preševu i Bujanovcu, gde nema visokoškolskih ustanova, ima oko 800.

"Mislim da tu stvarno nema logike", ocenio je Haljimi, koji se ne protivi da i u Medveđi postoji fakultet, ali napominje da se time ne rešava problem visokoškolskog obrazovanja Albanaca.

2024 © - Vesti online