Subota 16.10.2010.
15:52
Tanjug

Dragin: Hrana je šansa za Srbiju

"Ono što je za neke zemlje nafta, za Srbiju je hrana. Za njom postoji globalna tražnja koju treba da znamo da iskoristimo na dobrobit budućih generacija", naveo je Dragin u saopštenju Ministarstva, naglašavajući da "tu moramo da uočimo šanse razvoja Srbije, da uložimo u prozvodnju hrane i razvoja agrara".

Saša Dragin

On je podsetio da Svetska organizacija za hranu predviđa da se proizvodnja hrane mora povećati za 70 odsto do 2050. godine, kako bi se nahranilo stanovništvo od oko procenjenih devet milijardi ljudi.


Ministar je istakao da ohrabruje što uprkos svetskoj krizi, kojoj smo i mi izloženi, srpska poljoprivreda, pored zadovoljenja domaćih potreba može da zadovolji i deo povećanih potreba za hranom na svetskom tržištu.


Prema preliminarnim podacima za sedam meseci ove godine poljoprivreda je već ostvarila izvoz veći od milijardu dolara i suficit veći od ostvarenog u istom periodu lane, za 25 odsto, odnosno 330 miliona dolara. Dok se ukupni deficit privrede u razmeni sa svetom stalno povećava, poljoprivreda ostvaruje konstantan suficit, ukazao je Dragin.


On je dodao da bezbedna -zdravstveno i higijenski ispravna i kvalitetna hrana, racionalan i efikasan nadzor, usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa međunarodnim propisima i standardima, povećanje izvoza i ekonomična proizvodnja, predstavljaju prioritete Ministarstva poljoprivrede.


"Na ovaj Svetski dan hrane, kada smo dostigli cifru najvećeg broja gladnih u svetu, neophodno je razmišljati i o sopstvenoj budućnosti, voditi promišljenu agrarnu politiku koja će biti osnov ekonomskog jačanja Srbije", istakao je Dragin.


Ministar je podsetio da je Ministarstvo poljoprivrede prošlog meseca u Briselu dobilo priznanje u oblasti bezbednosti hrane, koje se ogleda u odobravanju Srbiji izvoza ribe i proizvoda od ribe, kao i mleka i mlečnih proizvoda.


Ministarstvo je pohvaljeno i za zakonodavnu aktivnost, jer je pripremilo, a Skupština usvojila 31 zakon iz poljoprivrede, dok je Vlada usvojila više od 150 podzakonskih akata.

Posebno je važna ocena Evropske Unije (EU) da Srbija može da podnese zahtev za stavljanje na listu trećih zemalja, kojima će biti odboren izvoz organskih proizvoda na tržište EU, ukazao je Dragin.

2024 © - Vesti online