Subota 16.10.2010.
11:07
Tanjug

Norac tužio Josipovića zbog oduzimanja čina

Mirko Norac i Ivo Josipović

Norčev advokat Vlatko Nuić novinarima je juče izjavio da Josipovićeva odluka Norcu nikad nije dostavljena, već da je samo objavljena u službenom glasilu "Narodne novine".

Josipović je 9. septembra potpisao odluku da se Norcu oduzme generalski čin zbog presuda Županijskog suda u Rijeci kojom mu je za ratni zločin ubijanja desetine srpskih civila u Gospiću i okolini tog grada izrečena kazna zatvora od 12 godina.


Norac je osuđen i na Županijskom sudu u Zagrebu na sedam godna zatvora zbog ubijanja srpskih civila u Medačkom džepu, septembra 1993, što mu je Vrhovni sud smanjio na šest godina.


Norac smatra da postupak oko oduzimanja vojnog čina proveden nestručno i protivzakonito. On je naveo da mu ne može biti oduzet vojni čin kako je to učinio predsednik Josipović, jer "ni jednim zakonom nije propisano da se civilnim licima može oduzeti vojni čin". On je dodao da je Josipović time prekršio Ustav i Zakon o odbrani.


Kako je Norac od 2007. u invalidskoj penziji zbog nesposobnosti za rad zbog ranjavanja u ratu, navedeno je u njegovoj tužbi, "na osnovu zakona o odbrani više nije rezervni vojni obveznik, već ima status civilne osobe nad kojim Josipović nema ovlaštenja".

2024 © - Vesti online