Petak 15.10.2010.
18:13
Vestionline

Malović: Zbog huligana menjamo zakon

Snežana Malović

"Ne želim da budem pretenciozna i kažem da će izmenama Krivičnog zakonika biti stavljena tačka na huliganizam, ali će one biti još jedan korak u procesu uspešne borbe protiv huligana", rekla je Malovićeva novinarima u Pravosudnoj akademiji.

Malovićeva je podsetila da je prošle godine, nakon ubistva francuskog državljanina (Bris Taton), Ministarstvo pravde predložilo niz izmena zakona o tretiranju nasilja na sportskim takmičenjima, što je dovelo do proširenja prostora za oštrije sankcionisanje nasilja na javnim skupovima.

"Svi ovi izgredi koji su se desili, a govorim o prekršajima i o krivičnim delima od nedelje - 10. oktobra, upravo su sankcionisani prema izmenjenom Krivičnom zakoniku", rekla je ministarka pravde, ukazujući da su zakonske izmene doprinele "da možemo uspešnije da se borimo protiv tog nasilja".
 

Malovićeva je kazala da poslednje izmene Zakonika o krivičnom postupku "idu u prilog tome da se pritvor kod takvih dela može određivati i zbog složenosti krivičnog dela i društvene opasnosti", ocenivši da se pomenuti izgredi upravo odnose i na to.

Prema njenim rečima, prošlogodišnje izmene Krivičnog zakonika i Zakona o prekršajnom postupku predviđaju mogućnost da se huliganima, uz druge sankcije, izrekne mera zabrane prisustvovanja utakmicama.

2024 © - Vesti online