Petak 15.10.2010.
14:15
Tanjug

Agencija za regionalni razvoj "preseljena" u Zaječar

Premijer Cvetković i ministar Dinkić otvorili Agenciju za regionalni razvoj u Zaječaru

Sedište Agencije otvorili su predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, potpredsednik vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i direktor te agencije Ivica Eždenci .


Nacionalna agencija je organizovana kroz četiri direkcije - za regionalni razvoj, za razvoj privrednih društava i preduzetništva, za upravljanje infrastrukturnim projektima i za pravne, finansijske i zajedničke poslove, sa centrom u Zaječaru i kancelarijom u Beogradu.

Agencija upravlja infrastrukturnim projektima koji su u nadležnosti Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, a koji se finansiraju iz sredstava Nacionalnog investicionog plana.

Posle otvaranja sedišta, u Agenciji će biti održana konstitutivna sednica Nacionalnog saveta za regionalni razvoj, koji će biti sastavljen od 28 članova i čiji će predsednik biti Mlađan Dinkić, a među članovima su i potpredsednik vlade Božidar Đelić, ministarka finansija Diana Dragutinović, ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović, ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, državni sekretari, gradonačelnici i direktori fabrika.

Nacionalni savet za regionalni razvoj treba da donese strategiju regionalnog razvoja Srbije i osnuje pet regionalnih saveta, a svaki od njih će doneti strategiju razvoja svog regiona.


Do kraja novembra biće izmeštene još tri institucije iz nadležnosti ministarstva ekonomije - Fond za razvoj, koji će biti smešten u Nišu, Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza, čije će sedište biti u Užicu i Nacionalna služba za zapošljavanje u Kragujevcu.

2024 © - Vesti online