Subota 16.10.2010.
08:00
Tanjug

Halal kozmetika postaje svetski hit

Iako burkama i feredžama prekrivaju lice i telo poznato je da su muslimanke vrlo negovane žene

Reč halal, koja prevedena s arapskog jezika znači "dopušteno“, najčešće se koristi da bi se opisalo klanje stoke i pripremanje mesa u skladu sa islamskim zakonom.

Halal kozmetika - preparati za ulepšavanje lica, kose i tela - prave se isključivo od biljaka i biljnih ekstrakata, bez alkohola i sastojaka životinjskog porekla, naročito svinjetine koju islam zabranjuje, a često se koristi u kozmetičkoj industriji. Halal kozmetika podrazumeva i da proizvodi nisu testirani na životinjama.

Glavni distributer kozmetičkih i spa centara u Dubaiju Šarlota kaže i da proizvodi sa zapada dobiju potvrdu da su halal kako bi klijenti bili potpuno sigurni da ne krše islamski zakon i svoja verska ubeđenja.

"Verujem da halal kozmetika ima budućnost. Mislim da muslimani i muslimanke ne treba da prave kompromise sa svojim verskim ubeđenjima po pitanju nege tela i kose", kazala je Prudmanova.

Halal kozmetika našla je brojnu klijentelu, kako na Bliskom istoku, tako i u evropskim zemljama u kojima živi veliki broj muslimana. Kozmetički preparati sa oznakom halal donose 500 miliona dolara od dva triliona dolara celokupnog halal tržišta.

"Amis grup" iz Maroka pokrenula je proizvodnju halal kozmetike u planinama Atlas u blizini Marakeša jer je uvidela prednosti parfema i sredstava za ulepšavanje bez alkohola i životinjskih sastojaka. Njihovi egzotični sapuni od eukaliptusa i ulja slatkog badema već su osvojili srca žena na severozapadu Afrike.

Jedan od problema širenja halal kozmetike je što ne postoji jedinstveno svetsko telo koje izdaje licencu, već od države do države postoje lokalne, regionalne i nacionalne agencije koje izdaju potvrde.

Među svetski priznatim firmama, koje su uvele halal pečate na svoje proizvode je i Kolgejt-Palmoliv, koja u svojoj ponudi ima halal paste za zube i tečnosti za ispiranje usta kao i kompanija Nestle kojoj oko 5.2 milijardi dolara, odnosno pet odsto godišnje prodaje, čine halal proizvodi (hrana i piće).

Interesantno je da i takozvana prirodna kozmetika koja je sve popularnija u celom svetu, a nije namenjena isključivo muslimanima, može da potpadne pod odrednicu "halal“. Proizvođači tih preparata sve više insistiraju na isključivoj upotrebi biljnih ulja i ekstrakata, a izbacuju alkohol jer se pokazalo da njegova upotreba može agresivno da deluje na kožu.

2024 © - Vesti online