Petak 15.10.2010.
05:18
Tanjug

Danska: Ne izvinjavamo se muslimanima

Karikature koje su izazvale nezadovoljstvo vernika
 

"Poričem da sam se izvinila, ali potvrđujem da sam kazala da sloboda izražavanja nije tako sveobuhvatna da nema nikakva ograničenja", kazala je Espersen za dansku državnu televiziju, preneo je Rojters.

Egipatski dnevnik "Gazeta" na engleskom jeziku naveo je da je Espersen tokom posete "ponovila izvinjenje svoje zemlje zbog objavljivanja ovih karikatura i ukazala na nastojanje Danske da usvoji zakon koji će sankcionisati nepošovanje religija".

Espersen je, međutim, rekla da je tom prilikom istakla da danska vlada žali što su mnoge ljude karikature uvredile i da zvanični Kopenhagen osuđuje demonizovanje grupa ljudi na osnovu veroispovesti ili etničke pripadnosti.

Dvanaest satiričnih karikatura, koje je prvi put pre pet godina objavio danski dnevnik "Jilands-Posten", a naročito ona na kojoj je prikazan prorok Muhamed sa bombom u turbanu, izazvale su nasilne proteste u muslimanskim zemljama i paljenje danskih ambasada 2006. godine.

Novo objavljivanje karikatura u još nekoliko danskih listova 2008. godine, nakon što je jednom od njihovih autora upućena pretnja smrću, izazvalo je novi talas protesta, kao i nedavni početak prodaje knjige sa 12 karikatura Muhameda u Danskoj.

Espersen se krajem prošlog meseca sastala sa ambasadorima iz 17 muslimanskih zemalja kako bi sprečila novu krizu u odnosima pošto je urednik lista "Jilands-Posten" ponovo objavio karikature u okviru knjige "Tiranija tišine".

Islam zabranjuje bilo kakvo prikazivanje lika proroka Muhameda.

2024 © - Vesti online