Petak 15.10.2010.
01:48
novosti.rs

Joca Amsterdam: Sude mi kao i Draži

Sreten Jocić, poznat i kao Joca Amsterdam
 

- Nisam zatvorenik nego talac, nemam fer suđenje. Ja i Draža Mihailović imamo istu sudbinu. Biću osuđen iako nisam ubio nijednog Srbina - rekao je Joca Amsterdam u Specijalnom sudu, i najavio da će napisati knjigu o svojim zapažanjima na tu temu.

Jocić je, tokom postavljanja pitanja Robertu Mataniću, kome se u Zagrebu sudi za Pukanićevo ubistvo i koji je dva dana svedočenja krivicu za to pokušao da “svali” na hrvatske vlasti, rekao da se ne ljuti na njega što je pokušao da ga tereti iskazom datim hrvatskom istražnom sudiji 22. decembra 2008. godine.

- Ne ljutim se, jer taj iskaz nije ni doveo do mog hapšenja, već zaštićenog svedoka Tomislava Marjanovića, koji je običan kriminalac - poručio je Jocić.

Matanić je, treći dan zaredom, objašnjavao da je Jocića označio u tom iskazu kao organizatora Pukanićeve likvidacije pod pritiskom koji su na njega vršili ministar policije Hrvatske Karamarko, glavni državni tužilac Hrvatske Mladen Bajić, USKOK i njegov tadašnji branilac Zvonimir Zebac. Za lažne optužbe, naveo je on, nudili su mu status svedoka-saradnika.

Odgovarajući na pitanje sudije ko je dao nalog za ubistvo Pukanića, Matanić je odgovorio da ne može reći imenom i prezimenom o kome se radi, ali “da je jasno da je ubistvo 23. oktobra 2008. naručeno iz hrvatske vlasti”.

2024 © - Vesti online