Četvrtak 14.10.2010.
19:29
Vestionline

Rasmusen traži uvođenje protivraketnog sistema

Rasmusen je rekao da će nova misija NATO-a, koja treba da bude usvojena na samitu u Portugalu sledećeg meseca, biti usmerena na racionalizaciju i reformisanje organizacije u cilju suočavanja sa novim pretnjama, prenela je agencija AP.

Glavna briga NATO-a je zaštita ljudi: Anders Fog Rasmusen
 


"Glavni zadatak NATO-a - da brani 900 miliona svojih stanovnika nikad se neće promeniti, ali to mora biti savremena odbrana protiv savremenih pretnji", izjavio je Rasmusen na sastanku ministara spoljnih poslova i odbrane država članica NATO-a.

NATO je predložio da proširi postojeći sistem raktene odbrane da bi bila pokrivena teritorija svih zemalja članica u odbrani od raketnih napada iz država kao što su Iran i Severna Koreja, a Rasmusen je predložio da se u taj projekat uključi i Rusija.

"Pretnja je jasna, mogućnosti postoje i troškovi su ostvarljivi", rekao je Rasmusen, dodajući da će odluke koje budu donete u naredne dve sedmice oblikovati budućnost najuspešnije alijanse na svetu. Predlog o raktenoj odbrani podržavaju SAD, ali je nejasan stav nekih evropskih vlada, koje ističu velike troškove takvog sistema.


Predloženi sistem bi koštao 279 miliona dolara i znatno je jeftiniji, ali i manje sposoban od protivraketnog sistema koji je predlagala administracija Džorža Buša, a koji je izazvao spor sa Moskvom. Rusija se protivila postavljnju radara i protivraketnog štita blizu svojih zapadnih granica.

2024 © - Vesti online