Petak 15.10.2010.
08:00
Tanjug

Deca koja bolje jedu uspešnija u životu

Sita deca su budući uspešni ljudi

U izveštaju objavljenom pred Svetski dan hrane 16. oktobra, navedeno je da deca koja se bolje hrane u prvih 1.000 dana od rođenja imaju veće šanse da se u kasnijim godinama bolje fizički i mentalno razvijajau, da bolje uče i bolje zarađuju.

Neuhranjenost dovodi do toga da mogu imati fizičkih nedostataka, veći rizik oboljevanja i veću smrtnost, prenosi "Glas Amerike“.

Izveštaj o globalnom indeksu gladi za 2010. godinu koji je objavio Međunarodni institut za istraživanje politike hrane navodi da su stručnjaci nedavno došli do zaključka da neuhranjenost u vremenu od začeća do druge godine života može imati ozbiljne i dugoročne posledice.

"Veća je verovatnost da će biti uspešni u školi, i da će duže ostati u školi. Što se tiče odraslog života, pokazali smo da će deca koja se bolje hrane, kasnije u životu zarađivati više, i to za čak 46 posto", rekla je Mari Ruel iz Međunarodnog instituta za istraživanje politike hrane.

Ona objašnjava da to znači da produktivnost čitave zemlje i budućih generacija zavisi velikim delom o prvih hiljadu dana života: "Zbog toga se svi koncentrišemo na poboljšanje prehrane u tih prvih hiljadu dana, jer posle toga, šteta je već učinjena, i teško je nadoknaditi propušteno".

Informacije o prehrani i razvoju dece prikupljaju se već desetinama godina. Mari Ruel dodaje da saglasnost naučnika po ovom pitanju sama po sebi neće rešiti problem, vreć je potrebna politička podrška, dodajući da političari ipak polako shvatajui situaciju.

2024 © - Vesti online