Sreda 13.10.2010.
18:12
Tanjug

Usvojen Zakon o zaštiti potrošača

Od sada potrošači u boljem položaju

U zakon, međutim, nisu ugrađene odredbe o potrošačkim kreditima što je tražila opozicija, a zamerku što toga nema u zakonu imali su tokom rasprave u parlamentu i poslanici vladajuće većine iz Socijalističke partije Srbije.

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević ranije je najavio da će oblast potrošačkih kredita biti regulisana posebnim zakonom koji priprema Narodna banka Srbije.

Zakon uvodi strože zahteve trgovcima koji će morati da potrošaču pre prodaje daju jasna obaveštenja o proizvodu i da na jasan i pravilan način istaknu cene. Zakonska garancija za prodatu robu i usluge biće dve godine, a u slučaju nedostatka u prvih šest meseci, potrošač ne mora da dokazuje da nije prouzrokovao taj nedostatak i pretpostavlja se da je postojao u momentu kupovine.

Zabranjuje se prodaja, služenje i poklanjanje alkoholnih pića i duvanskih proizvoda mlađima od 18 godina i izriču se prekršajne kazne u slučaju neisticanja cena i nepoštenog poslovanja.

Biće osnovan i Nacionalni savet za zaštitu potrošača koga će činiti predstavnici ministarstava, udruženja i saveza potrošača, privrednih i profesionalnih komora i drugih učesnika na tržištu, kao i nazavisni stručnjaci iz oblasti zaštite potrošača.

Zakon o zaštiti potrošača počeće da se primenjuje od 1. januara 2011. godine.

2024 © - Vesti online