Sreda 13.10.2010.
15:39
Tanjug

Slovenija: Ma, nećemo više Titovu ulicu!

 Ne vole Josipa Broza Tita
 

Pedesetak potpisnika, među kojima su i pisac Drago Jančar, ustavni sudija Tone Jerovšek, evropski poslanik Lojze Peterle, istaknuti ekonomista Ljubo Širc i bivši šef diplomatije Dimitrij Rupel, smatra da je veličanje bivšeg jugoslovenskog lidera "u suprotnosti s duhom slovenačkog ustava i zakona".


Oni su ocenili da se davanjem Titovog imena ulici "grubo krše ustavna prava građana", jer "bez njegovih neposrednih naloga ne bi bilo posleratnih likvidacija, procesa i logora", prenela je agencija STA.


Podsećajući da je Slovenija pred 20-godišnjicom osamostaljenja, koje je donelo poštovanje ljudskih prava, demokratiju i pravnu državu, potpisnici apela su izrazili nadu da će Ustavni sud poništiti odluku o davanju Titovog imena ulici u Ljubljani, koju je donela gradska skupština.


Ta odluka je na snazi od juna prošle godine, a inicijativu za ocenu njene ustavnosti u aprilu je podnela Mlada Slovenija, podmladak stranke Nova Slovenija.

Inače, Evropska narodna stranka EPP, koja ima najviše poslanika u Evropskom parlamentu, osudila je komunističke simbole u nekim zemljama članicama, spominjući kao primer Sloveniju koja je imenovala ulicu po Josipu Brozu Titu i odlikovala jednog službenika bivše jugoslovenske tajne službe.

2024 © - Vesti online