Sreda 13.10.2010.
12:35
S. Đurić - Vesti

Pevala sam holandskoj kraljici

Bavi se i pedagoškim radom: Lena Kovačević

- Muzikom se bavim od ranog detinjstva i jednostavno sam pratila svoju želju. Osim podrškom, moji roditelji nisu uticali na moje životno i profesionalno oredeljenje i na tome sam im veoma zahvalna. Muzički konzervatorijum i postdiplomske studije završila sam u Amsterdamu, koji je izuzetan grad. Imala sam sreće da studiram ono što volim, i to u gradu koji je veoma inspirativan - kaže Lena.


x Da li vam u poslu pomaže ili odmaže to što ste ćerka Dušana Kovačevića?


- Naše profesije su veoma različite, nisam se nikada opterećivala tatinim uspehom u poslu, već sam ponosna na njegov rad i odnos prema poslu i ljudima. To što sam njegova ćerka u Holandiji nije značilo ništa, pa ipak sam nastupala sa holandskim Kraljevskim orkestrom i to pred kraljicom Beatriks, što je veliko iskustvo za mene. Tokom turneje sa ovim orkestrom, imala sam prilike da na jedan nov način upoznam Holandiju i budem deo sjajne organizacije i produkcije kojom odlikuje ovaj orkestar.


Budući da je vaš otac napisao tekst za pesmu Zdravku Čoliću, da li će i za vas napisati neku?


- Nikad se ne zna, možda jednog dana, bilo bi lepo!
 

Da li ćete se pojaviti kao kompozitor muzike u nekom očevom projektu?
 

- To je nešto o čemu razgovaramo. Rad na muzici za pozorište ili film je za mene posebno inspirativan i volela bih da se oprobam. Već duže vreme planiram da se upustim u jedan takav poduhvat.
 

Scena iz filma ''Profesionalac''

Kako reaguju stranici na muziku koju izvodite?
 

- Reakcija publike je svuda zaista sjajna. Ljudima se dopada kombinacija džeza i naše tradicionalne muzike, a ovaj spoj nije nastao iz želje da se bilo koji od elemenata nametne drugom, već da se na spontan i lep način spoji "nespojivo". Volim našu tradicionalnu muziku i veoma sam vezana za naše muzičke korene, studirala sam džez muziku, tako da je moj album "Dobar dan za pevanje" bliži modernoj muzici nego tradicionalnoj, ali bez obzira na to zaista sam inspirisana kombinacijom jednog i drugog.
 

Imali ste udela u filmu "Profesionalac", da li imate ambicija da se oprobate kao glumica?
 

- U filmu "Profesionalac" sam pevala dve glavne numere tako da sam ostala u domenu onoga čime se bavim. Glumačkih ambicija nemam, ali recimo mjuzikl je nešto u čemu bih volela da se oprobam. Kao dete sam bila opčinjena mjuziklima koje sam imala prilike da vidim.
 

Pored pevanja, šta još radite u Beogradu?
 

- Trenutno sam zauzeta organizovanjem koncerata u Srbiji i van Srbije, takođe, sve više se bavim i pedagoškim radom, i to je nešto u čemu uživam.
 

Saradnja sa Bajagom
 

- Bajagu poznajem već godinama, a 2003. godine smo sarađivali na muzici za film "Profesionalac". Dopala mu se muzika i stil pesama sa mog albuma, a tekstovima na srpskom jeziku dao je neku, svoju notu. Svaki nastup i muzička saradnja je interesantna na svoj način, ali izdvojila bih nastup na ovogodišnjem "Samertajm festivalu", na kome su ove godine nastupali i Di-Di Bridžvoter i Džef Bek. Imala sam prilike da predstavim našoj publici album "Dobar dan za pevanje" i budem deo ovog fantastičnog festivala što je zaista velika čast.


Vodila crkveni hor
 

Da li ste u Holandiji imali kontakta sa srpskom dijasporom?
 

- U Holandiji sam upoznala puno sjajnih naših ljudi. Posebno sam bila vezana za našu pravoslavnu crkvu u Amsterdamu, gde sam vodila i hor. Često sam nastupala na nekim posebnim manifestacijama i okupljanjima naših ljudi, zajedno sa kolegama i prijateljima sa fakulteta.

2024 © - Vesti online