Sreda 13.10.2010.
02:41
Blic, Tanjug

Počinje istraga o finansijerima ''Obraza''

Spekuliše se da ''Obraz'' ima materijalnu podršku srodnih ekstremnih organizacija iz Rusije

Istraga će, prema pisanju ovog lista, pomoći u otkrivanju lica koja iz senke upravljaju ovom nasilničkom organizacijom i njenim vođom Mladenom Obradovićem, koji je uhapšen uoči nereda u Beogradu, na dan održavanja ''Parade ponosa''.


Za ''Blic" u tužilaštvu kažu da se ozbiljno postavlja pitanje ko sve finansira ''Obraz" jer su dobro organizovani.


"Celu Srbiju su oblepili plakatima, a to dosta košta. U neredima u nedelju angažovali su motocikliste koji su snimali policiju, a koristili su i druge metode rada za koje je potreban novac, to jest materijalna podrška. Sve to dosta košta i biće ispitano odakle novac jer su među uhapšenima maloletnici ili mlađe punoletne osobe bez stalnih primanja", kažu u tužilaštvu.


Prema dosadašnjim saznanjima istražnih organa, ''Obraz" i Obradović ranije nisu dobijali znatnije sume novca. Međutim, u poslednje vreme, uoči nereda, došlo je do značajnijeg priliva sredstava toj organizaciji, sumnjaju u tužilaštvu.


"Naši izvori ne isključuju mogućnost da ''Obraz" ima materijalnu podršku srodnih ekstremnih organizacija, i to iz Rusije".


Istraga na rasvetljavanju nereda koji su u nedelju izbili u Beogradu nastavljena je hapšenjem najbližih saradnika vođe ''Obraza".


Beogradska policija danas je uhapsila jednog od glavnih Obradovićevih saradnika - Aleksandra Živkovića (27), rodom iz Leskovca, koji je u nedelju rukovodio jednom grupom izgrednika na ulicama Beograda.

Na meti policijske istrage: ''Obraz''

"Utvrđeno je da Obradović ima određene kontakte sa osobama iz političkog života, ali ne postoje indicije da iza rada ove organizacije i nereda koji su izbili u nedelju stoji neka politička partija. Sigurno je, međutim, da određene osobe iz senke imaju uticaj na ''Obraz" i Obradovića. To će sada biti ispitano, kao i odakle ovoj organizaciji stiže novac", kaže izvor ''Blica".


On dodaje da je ''Obraz" povezan i sa nekoliko desničarskih organizacija u inostranstvu, tako da u finansijskoj istrazi treba ispitati i da li eventualno novac dobijaju od nekog sa strane.

Policija je od Mladena Obradovića, koji je uhapšen dva sata pre početka ''Parade ponosa", pokušala da sazna s kim ima kontakte i odakle organizaciji kojom upravlja stiže novac, ali se on na saslušanju branio ćutanjem.


Obradović je juče priveden istražnom sudiji, koji mu je odredio pritvor do mesec dana.

2024 © - Vesti online