Petak 20.11.2009.
12:29
Tanjug

Džez diva Dajana Krol u Beogradu

Zanosna kanadska diva 17. septembra započela je veliku svetsku turneju sa tradicionalnim koncertom u pariskoj "Olimpiji", nakon čega je očekivalo još 36 koncerata u 22 zemlje.


Njen novi album "Quiet nights" nastavlja da prelazi džez okvire, kako po milionskom tiražu, tako i po izraženom uticaju "bosa nove".


Prvu damu svetskog džeza na turneji prate i velikani džeza Džon Klejton, Endrju Vilson i Džef Hamilton.


Vlasnica "Ordena Britanske Kolumbije" i drugih počasnih titula, nedavno je nastupila u Beloj kući na balu koji je američki predsednik Barak Obama priredio u čast Stivi Vondera, a 24. jula održala je koncert povodom obeležavanja 40-godišnjice sletanja na Mesec.


Krolova je dobitnica dve "Gremi" nagrade i prvi džez izvođač posle 25 godina, čiji je album nominovan za najbolji album godine. Harizmatična džez diva se pojavljuje i u aktuelnom filmu "Državni neprijatelj" sa Džoniem Depom u glavnoj ulozi.


Dosad je objavila 12 albuma koji su prodati u preko 16 miliona primeraka uz višestruke platinaste tiraže.


Prema oceni kritike, njen novi album je do sada verovatno najintimnije izdanje, koje je posvetila svom suprugu, jednako uspešnom muzičaru Elvisu Kostelu. Odmah po objavljivanju 31. marta, "Quiet nights" je dostigao visoko treće mesto na američkoj top listi, ušavši i među prvih pet na panevropskoj listi izdanja.

Dajan Krol je karijeru počela sa 17 godina, kada je na Vankuverskom džez festivalu osvojila stipendiju za studije na prestižnom bostonskom Berkli univerzitetu.


Ulaznice za beogradski koncert kanadske pevačice prodaju se po ceni 3.000, 4.000 i 5.000 dinarana blagajni Centra "Sava" i na prodajnim mestima Bilet servisa, Kard servisa i Eventima.

2024 © - Vesti online